Samfund

Drenge er storforbrugere af computerspil – 12-årig prøver at slippe det i fem dage

Siden juni har WHO anerkendt afhængighed af computerspil som en psykisk lidelse. Den anerkendelse er ekspert uenig i.

Med højre hånd placeret på musen, venstre hånd på tasteturet og øjnene dybt fokuseret på en skærm sidder 12-årige Victor Hansen og spiller computer. Det bruger han mange timer på om dagen.

Ifølge ham selv bruger mellem seks og syv timer foran skærmen i hverdagen, mens det i weekenden kan trække ud til midt på natten.

Hans mor, Susanne Rasmussen, har valgt ikke at sætte tidsbegrænsning på, hvor mange timer hendes 12-årige dreng må bruge på computerspil.

- Så længe han overholder de aftaler, vi har, så får han lov til at spille. Men i hverdagen tænker jeg ikke over, hvor mange timer han faktisk bruger, fortæller moderen.

Computerfri i fem dage

Men Victor Hansen er ikke alene om at bruge store dele af sin fritid på at spille computer. 

Megafon har foretaget en måling for TV 2, hvor 241 familier med drengebørn i alderen 8-16 år er blevet spurgt til deres drenges computervaner.

Her mener 60 procent, at computerspillet fylder en stor del af drengenes fritid.

TV 2 har bedt Victor Hansen om at deltage i et eksperiment. Det går ud på, at han ikke må spille computer i fem dage. Og allerede da TV 2s journalist præsenterer eksperimentet for Victor Hansen, er hans reaktion ikke til at tage fejl af.

- Det bliver meget hårdt, siger han og slukker sin computer.

- Jeg har allerede abstinenser.

Siden juni har WHO anerkendt afhængighed af computerspil som en psykisk lidelse, men den vurdering er Johan Eklund, psykolog hos Checkpoint og Center for Ludomani, ikke enig i.

Han bliver vred og irriteret og meget hurtig ond i sin mund

Kilde: Susanne Rasmussen

- Jeg kan være bekymret for, at der sker en overdiagnosticering, og fokus bliver flyttet. At man kommer til at tage et symptom som et grundlæggende problem, fortæller psykologen.

Johan Eklund nikker dog genkendende til de tegn, der kan være på afhængighed af at spille computer:

- Når computerspillet begynder at styre ens følelser, eller man bruger computerspillet til at regulere ens humør, så bliver alt adfærd farligt.

Videodagbog: - Victor er ikke rar at være sammen med

I løbet af de fem dage Victor Hansen ikke må spille computer, har hans mor og ham lavet videodagbog, hvor de fortæller om forløbet. Og allerede fra dag ét kan Susanne Rasmussen mærke en forandring i sin drengs adfærd.

- Victor er ikke rar at være sammen med. Han bliver vred og irriteret og meget hurtig ond i sin mund, fortæller hun.

Victor Hansens mor laver videodagbog over de fem dage, han ikke må spille computer. Video: Nina Brorson

Ifølge hjerneforsker Albert Gjedde fra Odense Universitetshospital er der en god forklaring på, hvorfor Victor Hansen reagerer således.

- Når man spiller computer, skal man bestå en prøve ved at bekæmpe noget, og det giver en form for belønning. Hvis den ikke er der mere, så mangler man noget. Hjernen savner en positiv påvirkning, og det er det, der er afhængigheden i at spille computer, forklarer hjerneforskeren.

For sin søn er afvænningen svær, og han savner at sidde i en kontorstol og spille computer.

- Jeg synes, det er rigtig svært. Jeg synes, det er voldsvært, at du ikke kan gå op og tænde computeren og så sidde der i flere timer, siger Victor Hansen, mens han filmer sig selv.

Victor Hansens laver videodagbog over de fem dage, han ikke må spille computer. Video: Nina Brorson

For at undgå at spille computer har Victor Hansen blandt andet hjulpet sin mor med de huslige pligter, spillet fodbold udenfor og brugt tid foran en anden skærm - fjernsynet.

Tidsbegrænsning på computeren

Efter fem dage er Victor Hansen igen tilbage på sin pind foran computerskærmen, og det har han savnet.

- Det er en fantastisk følelse. Det er virkelig fedt, fortæller den 12-årige dreng.

Afstemning

Synes du også, at computerspil fylder for stor en del i dit barns fritidsliv?

Selvom han har savnet at spille computer, har eksperimentet ikke været forgæves.

- Jeg har fået en helt anden dreng. Han har været glad og positiv. Han har haft nemmere ved at falde i søvn om aftenen og været bedre til at stå op om morgenen, siger Susanne Rasmussen.

Efter eksperimentets afslutning har hun valgt at sætte tidsbegrænsning på sin søns tid foran computerskærmen, og det har Victor Hansen det fint med.

- Nu kan jeg lave andet end bare at sidde og glo på en skærm, og det skal da udnyttes, lyder det fra ham, mens han tager sig et spil Counter Strike (computerspil, red.) efter fem dages afvænning.

Har du har tænkt på, om din teenager er afhængig af at spille computer? Her på TV 2 har vi allieret os med en forsker fra Aarhus Universitet, som vil lave et forsøg, som kan måle afhængighedstræk. Hvis du vil lade dit barn deltage i forsøget, kan du skrive til journalist Bettina Szücs på besz@tv2.dk.