Fodboldklubber trodser DBU's anbefalinger om at droppe fokus på vindere og tabere

Børn ender med at stoppe til fodbold, hvis der er for tidligt fokus på præstationer, mener ungdomsforsker.

Efter pres fra forældre er flere klubber nu begyndt at droppe Dansk Boldspil-Unions anbefalinger for børnefodbold.

I over 10 år har DBU ellers opfordret klubberne til at se stort på vindere og tabere hos de yngre spillere, fordi det i stedet er selve oplevelsen, der skal være i højsædet.

Men det er en tilgang, flere forældre har svært ved at forstå.

Noget pædagogisk fis

Ifølge DBU’s anbefaling skal klubberne forsøge at undgå et præsentationsræs ved at vente med ranglisterne, til børnene er fyldt 13 år.

Men på Bornholm har man blandt andet valgt at trodse DBU’s anbefalinger og registrere placeringer helt ned til 9-10 års alderen - efter forældrenes ønske.

- De synes, det er noget pædagogisk fis, og at man passer for meget på børnene. Så presset var simpelthen for stort, siger formanden for børne- og ungeudvalget DBU Bornholm, Flemming Bærnthsen.

- Børnene må gerne gå til noget, hvor de bliver målt og vejet, for det kender forældrene fra deres egen barndom.

Afstemning

Skal man registrere placeringer hos børn under 13 år?

Børnene er ligeglade

Det tidlige fokus på resultater kan dog få den konsekvens, at børnene stopper til fodbold, mener ungdomsforsker Søren Østergaard.

- Når vi laver undersøgelser omkring det her, kan vi se, at resultatformidling primært er en forælder- og trænerforventning. Børnene er fuldstændig ligeglade, siger han.

Ifølge formanden for Foreningen Børn Med Angst, Mia Kristina Hansen, er der også noget helt andet, der gør sig gældende i forbindelse med børns fritidsinteresser.

- De skal have en oplevelse af, at det er sjovt at spille fodbold. Og der tror jeg, det er vigtigt, at de voksne omkring dem får skabt en kultur, der gør, at det er sjovt, siger hun.

Derfor mener Mia Kristina Hansen heller ikke kun, at det kommer an på, om man tæller point eller ej, men om man sætter et godt eksempel og lærer børnene, hvordan man er en god taber - og vinder.

- De voksne, der er omkring børnene, skal opføre sig på en ordentlig måde og ikke stå og råbe og skælde ud på sidelinjen, men i stedet opmuntre, siger hun.

Mindre fokus på præstation i skolen

Det er heller ikke kun til fritidsaktiviteter, der kigges på bedømmelse af yngre børn. Regeringen bør også se på, om der skal gives færre karakterer og testes mindre i den danske folkeskole.

Sådan lød opfordringen midt i juni fra et såkaldt 'opdragelsespanel', som børne- og socialminister Mai Mercado (K) har nedsat.

Her vil man gerne have et øget fokus på børnenes proces, og hvad de leverer, mere end om det fører frem til den ene eller anden karakter.

Panelet har i en rapport konkluderet, at der hele vejen igennem uddannelsessystemet er for meget fokus på præstation frem for børnenes personlige udvikling.