Syv sultne sæler skal skydes i Karup Å

De spættede sæler har gjort et voldsomt indhug i ørredbestanden i flere å-systemer. Nu har en gruppe jægere nær Skive fået lov til at skyde dem.

- Her kan man sidde perfekt. 

Jæger Villy Andersen har taget plads i græsset tæt ved Karup Å. Med sig har han sin riffel med kikkertsigte, der peger ud mod vandet. 

 - Den kan bevæge sig med 35 kilometer i timen, siger han om sit bytte og kigger søgende ud over åen. 

De seneste år har de spættede sæler gjort et voldsomt indhug i ørredbestanden i flere vandløb. Det gælder blandt andet Karup Å nær Skive. Sælerne svømmer fra Limfjorden op gennem å-systemet i jagten på den føde, de har svært ved at finde ude i fjorden.

Det normale liv i åen bliver forstyrret, når sælerne kommer. Fiskene og odderne flygter

Scneider Philipsen, lodsejer

Selvom de lokale fiskere og lodsejere har advaret mod sælerne i årevis, har Naturstyrelsen først i år taget affære. 27 frivillige jægere har fået lov til at skyde syv sæler i åen - til trods for, at dyrene er fredet. 

Én af jægerne er Villy Andersen. 

Sæler truer havørredbestand

Helt frem til 1976 var det tilladt at jage sæler i Danmark. Herefter blev de totalfredet. 

I Karup Å har man i over 40 år arbejdet for at give en gammel havørredstamme gode betingelser for at leve og yngle. Og uden tilladelse til at skyde sælerne ville arbejdet være spildt, forklarer lodsejer Scneider Philipsen.

- Det normale liv i åen bliver forstyrret, når sælerne kommer. Fiskene og odderne flygter. Så vi er positivt overraskede over den tilladelse, vi har fået, siger han.

Også et problem på Bornholm

Han bliver bakket op af Niels Jepsen, seniorforsker hos DTU Aqua: 

- Den kan decimere bestanden, så der er meget, meget få fisk tilbage, siger Niels Jepsen og forklarer, at problemet ikke kun er opstået omkring Limfjorden.

De bider typisk bugen op og spiser æggene, og mange gange lader de resten ligge

Niels Jepsen, seniorforsker DTU Aqua

Også på Bornholm er sælerne i voldsom vækst, og det giver lokale fiskere økonomiske kvaler. Når fiskerne får en fangst i nettet, kommer der ofte sæler forbi for at stjæle - og det er sjældent, at de spiser op. 

- Sælerne er slemme til at bide lunser af fiskene. De bider typisk bugen op og spiser æggene, og mange gange lader de resten ligge. Så de vil hurtigt kunne dræbe rigtig mange fisk, forklarer Niels Jepsen. 

Sælerne bider typisk bugen op på fiskene og spiser æggene. Resten lader de ofte ligge.
Sælerne bider typisk bugen op på fiskene og spiser æggene. Resten lader de ofte ligge. Foto: TV 2

Tilbage hos Villy Andersen ved Karup Å er geværet ikke taget i brug denne fredag eftermiddag. Der er nemlig ingen sæler i sigte. 

- Vi håber på bedre held næste gang, lyder det fra den optimistiske jæger.