Samfund

Kvinde sigtet for at overtræde tildækningsforbud

Loven trådte i kraft for to dage siden, og nu er den første sigtelse kommet.

En 28-årig kvinde iført niqab er som den første blevet sigtet for at overtræde tildækningsforbuddet, der trådte i kraft onsdag. Det oplyser Nordsjællands Politi ifølge Ritzau.

Kvinden kom op at toppes med en anden kvinde på en rulletrappe i Hørsholm Midtpunkt.

- Under slagsmålet ryger hendes niqab af, men da vi når frem, har hun taget den på igen, siger vagtchef David Borchersen.

Begge kvinder er sigtet for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen, men den 28-årige er altså også som den første sigtet for at overtræde tildækningsforbuddet.

Bøde på 1000 kroner

Politiet tog et billede af den 28-årige med niqab, men har også sikret sig materiale fra den omfattende videoovervågning i centeret - blandt andet for at kunne fastslå, om den anden kvinde med vilje rev niqabben af.

 - Det var næppe bevidst, at hun gjorde det, og vi opfordrer selvfølgelig ikke på nogen måde til selvtægt, understreger vagtchefen.

 Den 28-årige kvinde vil om nogen tid få tilsendt en bøde på 1000 kroner for at overtræde tildækningsforbuddet. Hvis hun nægter at betale, vil sagen blive indbragt for domstolene.

Overtrædes loven igen, stiger bødens størrelse til 2000 kroner, derefter 5000 kroner og i senere tilfælde til 10.000 kroner.

Mere end burkaforbud

Selvom loven er blevet beskrevet som et "burkaforbud", gælder loven langt mere end blot det. Foruden de muslimske dragter, burka og niqab, er det også ulovligt at skjule ansigtet på andre måder ved eksempelvis at trække en hue eller hætte ned over hovedet eller gemme sig bag en maske eller en hjelm.

Generelt er alle beklædningsgenstande, der kun efterlader øjne og mund synlige, forbudt at bære uden for hjemmet, fremgår det af politiets vejledning til håndhævelse af tildækningsforbuddet.

Billedet stjal overskrifter ved demonstration

Loven har fået massiv omtale, politiets rolle har været diskuteret, og sagen tog en ny drejning torsdag, da et billede fra en demonstration onsdag kom frem.

På Nørrebro i København gik omkring 1000 mennesker på gaden for at demonstrere mod den nye lov, og her blev et øjeblik foreviget af flere fotografer, da en politibetjent omfavnede en niqab-klædt kvinde. 

TV 2 talte med den niqab-klædte kvinde på billedet, som er 37 år gammel og hedder Ayah. Hun har gået med niqab i tre år.

- Det var helt vildt. For jeg har jo længe levet i uvished og tænkt: "Hvad sker der, når jeg går uden for min dør? Får jeg så en bøde?" sagde hun til TV 2.

- I øjenhøjde med befolkningen

Hun har tidligere modtaget trusler og vil derfor ikke have sit efternavn frem af hensyn til sin sikkerhed. Billedet fik positiv respons hos politiets fagforbund. 

- Jeg plejer at sige, at det er helt afgørende, at vi har et politi, der er i øjenhøjde med befolkningen. Og det her billede viser bare, at vi også kan trøste, når det er nødvendigt, og drage omsorg for befolkningen. Så er det sådan set ligegyldigt, om vi er enige eller uenige med den her lov. Og det kender jeg ikke min kvindelige kollegas holdning til, siger Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt.

Over for TV 2 oplyser Københavns Politi, at episoden ikke får konsekvenser for politibetjenten.