Forsvarsadvokat forstår godt, at der kan være sket fejl, da fange flygtede fra fængsel
Fængselsforbundet foreslår nye tiltag for at løse problemet, men forsvarsadvokat råder til at lytte til personalet.
Hvordan kunne det lykkes en indsat i et fængsel at flygte?
Tilfældet skete onsdag aften, da en mandlig fange slap fri fra sit ophold i Vestre Fængsel. Han byttede tøj med en besøgende og kom således på fri fod.
Kim Østerbye, formanden i Fængselsforbundet, har forklaret, at der formentlig var et vagtskifte blandt betjentene i løbet af besøgstiden, og at fangen kan have udnyttet det.
Forsvarsadvokat Berit Ernst er ofte på besøg i et fængsel og kender derfor til diverse procedurer i den forbindelse.
Eksempelvis har forsvarsadvokater det seneste år skullet udfylde en blanket med en liste over ting, de tager med ind i fængslet. Efter besøget skal listen gennemgås af personalet. Og netop ekstraopgaver som disse gør, at fejl sker, forklarer Berit Ernst.
- Det er klart min holdning, at fængselsbetjente er for overbebyrdede.
Undsluppen fange er stadig på fri fod
Selvom hun ikke mener, at der er noget galt med selve ordningen for forsvarsadvokater i besøgstiden, opstår der et problem, når fængselsbetjente skal gøre det flere gange om dagen.
- I den enkelte situation tager det ikke lang tid, men når det er 20 gange i løbet af en dag, tager det lang tid, siger hun.
- Det er mit indtryk, at det nok er ved at være der, hvor fængselspersonalet får pålagt så mange opgaver, at det er svært at opretholde den primære opgave.
Ifølge TV 2s oplysninger er der tale om en varetægtsfængslet mand, der skulle udleveres til Italien, hvor han er sigtet for flere forhold. Heriblandt økonomisk støtte til en terrororganisation.
Københavns Hovedbanegård blev i forbindelse med fangeflugten lukket ned i flere timer. Området blev afspærret og gennemsøgt, og al togtrafik blev indstillet. Men på trods af efterforskningen lykkedes det ikke politiet at finde ham, så den mandlige fange er fortsat på fri fod.
- Status er, at vi ikke har fanget ham og ikke har nogen formodninger om, hvor han befinder sig. I øjeblikket eftersøger vi ham, men vi leder ikke offensivt, som vi gjorde på Hovedbanegården onsdag, lød det fra politiinspektør Peter Dahl torsdag.
Grotesk hændelse
Med det for øje kræver flere partier nu, at sikkerheden bliver øget i fængslerne i forbindelse med besøgstiden.
Flere retsordførere kalder hændelsen for grotesk. Derfor er justitsminister Søren Pape Poulsen (K) blevet bedt om en hurtig redegørelse over sagen.
- Er der procedurer, der skal strammes op, må de strammes op. Det virker næsten helt molboagtigt, at det kan finde sted, siger Socialdemokratiets retsordfører, Morten Bødskov.
Fængselsforbundet har som en del af løsningen også foreslået, at der blandt andet skal indføres id-kontrol, så fængselsbetjente er sikre på, at det er den rette fange. Det er blevet taget godt imod af Dansk Folkeparti, Konservative og Socialdemokratiet.
- Det skal ikke være sådan, at når man har besøg i et dansk fængsel, så er der ingen, der aner, hvem det er, der sidder tilbage i cellen, når den, der var på besøg, har forladt fængslet, siger Morten Bødskov.
Berit Ernst tager dog sine forbehold. Hun vil ikke gøre sig til dommer over, om id-kontrol kan løse problemet.
- Men jeg tror, det er vigtigt at lytte til personalet, der er ude på stedet til daglig, og som har mulighed for at vurdere, om det er et tiltag, der ressourcemæssigt kan lade sig gøre, og som kan gøre en forskel, før man indfører de her tiltag.