Samfund

Dagligvarekæde udfaser engangsservice og vatpinde af plastik

Når produkterne er udsolgt, kommer de ikke i butikkerne igen efter 2019.

Dagligvarekæden Lidl vil reducere sit plastikforbrug betydeligt for at undgå, at det ender i naturen.

Derfor vil der fra begyndelsen af 2019 blive udfaset både engangsservice og vatpinde i plastik i alle kædens 114 butikker i Danmark.

- Vi har et ønske om at minimere vores påvirkning af miljøet, og derfor arbejder vi for at reducere mændgen af plastik, siger Lidls danske pressechef, Morten Vestberg, til TV 2.

I stedet vil produkterne blive erstattet med nogle af bæredygtige materialer. Og ifølge Lidl vil det betyde omkring 30 ton mindre plastik om året.

Ikke kun positiv repons

Beslutningen kommer blandt andet til at omfatte drikkebægre, tallerkner, bestik og vatpinde af plastik.

Og selvom kæden gør det for at skåne miljøet, så er der ikke kun positive tilbagemeldinger fra brugerne på Facebook.

- Lidl kunne jo også gå foran ved at sælge frugt og grønt i løs vægt eller stykvis og så bruge papirsposer, man kan komme det i, i stedet for plastikposer, skriver Hanne Andersen blandt andre på Facebook.

Hos Lidl er man enig i, at der også er andre steder, man kan sætte ind.

- Men det her er et startsted, og vi tror meget på handling. Så vi prøver nogle forskellige ting og er sikker på, at der kommer gode resultater. Og vi ved, at det vil give en reduktion i mændgen af plastisk, siger Lidls pressechef.

Det er dog heller ikke det eneste tiltag hos dagligvarekæden, men udfasningen er derimod en del af en plastikstrategi.

Herunder blev der også tidligere indført bæreposer af FSC-certificeret papir som alternativ til engangsbæreposer af plastik.

De kan godt gå skridtet videre

Hos Verdensnaturfonden WWF ser man meget positivt på Lidls idé om at udfase en række plastikprodukter.

- Vi har et kæmpe forbrug, der skal reduceres, hvis vi vil plastikkrisen til livs. Så det er noget, vi i høj grad støtter op om, siger plastikekspert og havbiolog hos WWF Malene Møhl.

Der er dog allerede et lignende tiltag undervejs politisk, så det er noget forbrugerne alligevel skal vænne sig til i alle dagligvarebutikker. Og derfor ser plastikeksperten også gerne, at Lidl går skridtet videre.

- Det er ikke nok, at de indfører genanvendeligt materiale. De skal også sørge for, at det rent faktisk bliver genanvendt, siger hun.

Miljøorganisationen har allerede indgået et samarbejde med Salling Group, hvor de de næste fem år vil kigge på al den plastik, der er i butikkerne.

Flere butikker er gået foran

For Lidl er nemlig ikke den første butik til at gå ind i kampen mod plastik. Blandt andet stopper Føtex alt salg af engangsbestik af plastik fra nytår. 

Og som den første supermarkedskæde indførte Netto tidligere på året pant på plastikposer. Her skal kunderne betale 50 øre mere for deres poser, men får en krone tilbage, når de afleverer den igen.

Plastikposer og engangsservice er dog kun en af flere ting i vores daglige husholdning, der belaster miljøet. Se en liste med andre "miljøsvinere" herunder.

Miljøsvinere i hjemmet

  1. Sølvpapir

    Sølvpapir, også kaldet staniol, er lavet af aluminium. Hvis det ender i naturen er det mange år om at blive nedbrudt.

  2. Dåser

    De fleste dåser er lavet af hvidblik - en slags jern med tin på indersiden og tit en lak eller et tyndt lag plastik på ydersiden. Nogle kemiske stoffer fra det tynde lag plastik kan slippe over i vores mad, og man mistænker dem for at være hormonforstyrrende.

  3. Plastikposer

    Der er mere end 100 forskellige slags plastik, og der findes også mange forskellige slags plastikposer. Mange bæreposer er lavet af genbrugsplast, og en bærepose kan derfor indeholde kemikalierester fra ting som legetøj eller plastik fra et nedløbsrør.

  4. Maskinopvaskemiddel

    Sæbe til opvaskemaskinen er et skrapt middel. Det er koncentreret, fordi det skal blandes med vandet i maskinen. Maskinopvaskemidler kan indeholde kemiske stoffer, der er skadelige for naturen - for eksempel EDTA og klorholdige blegemidler.

  5. Make-up

    Make-up indeholder konserveringsmidler, der sørger for, at varen ikke rådner. Nogle af konserveringsmidlerne kan give os allergi. Andre kemiske stoffer som parabener er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Make-up kan desuden indeholde det kemiske stof EDTA, der er skadeligt for miljøet.

  6. Deodorant

    Nogle deodoranter er bakteriedræbende. De indeholder det kemiske stof triclosan. Det skader miljøet og er mistænkt for at gøre bakterier modstandsdygtige over for penicillin.

  7. Vaskepulver og skyllemiddel

    Nogle af de vigtigste kemiske stoffer i vaskepulver er tensider. De løsner snavs, fedt og olie fra tøjet. De fleste tensider forurener vandmiljøet, men rensningsanlæggene fjerner de fleste tensider fra spildevandet. Noget vaskepulver indeholder også optisk hvidt, der er giftigt for vandmiljøet og svært at nedbryde i naturen.

    Skyllemidler indeholder også store mængder tensider, der forurener miljøet. Desuden er der ofte tilsat både parfume og farvestoffer.

  8. Maling

    Maling og lak er nogle af de produkter, der indeholder flest farlige, kemiske stoffer. På malerbøtten står der en MAL–kode, der gør opmærksom på farerne. MAL-koden består af to tal, for eksempel 1-1. Jo lavere tal, jo bedre og mindre farligt.

  9. Klorin

    Klorin og andre klorholdige rengøringsmidler indeholder næsten alle sammen det kemiske stof natriumhypoklorit. Det er både skadeligt for dig og for vandmiljøet.

  10. Kalkfjerner

    Kalkfjerner indeholder blandt andet syre, der kan opløse kalken. Kalkfjerner er ofte tilsat andre kemiske stoffer, der kan belaste miljøet.