Samfund

Politiet advarer mod mange listetyverier - 85-årig har haft 'besøg' flere gange

Helt ubemærket blev Jenny Melchiorsen udsat for listetyveri. Hun opdagede det først, da hendes pung og guldsmykker var væk.

Uden bekymringer havde 85-årige Jenny Melchiorsen ladet sin bagdør stå åben.

Hun havde brug for, at der kunne komme noget gennemtræk i huset i Gimsing ved Struer, mens sommervarmen fortsatte sine høje temperaturer udenfor.

I de 25 år, som Jenny Melchiorsen har boet i huset, har det aldrig været nødvendigt at låse bagdøren, men hun fortryder nu, at hun for godt to uger siden, hvor hændelsen skete, lod døren stå på vid gab.

En eller flere listetyve udnyttede nemlig den åbne dør til at liste sig ind, mens hun var hjemme.

Jenny Melchiorsen husker ikke at have hørt nogen ubudne gæster i sit hjem. Hun ved heller ikke, hvornår på dagen det skete. Men da hun skulle finde sit dankort, var det væk.

- Jeg plejer aldrig at have bagdøren stående åben, men det gjorde den, fordi det var så varmt. Det er bare uhyggeligt, at der findes mennesker, som udnytter det til at stjæle ens ting, siger hun.

Alt guld i en særlig æske blev stjålet

Den 85-årige pensionist har en formodning om, at listetyven ikke kun var på besøg en enkelt gang.

Jeg havde ikke meget guld, men det, jeg havde, var væk

Jenny Melchiorsen

Dagen efter blev hun opmærksom på, at nogle af hendes smykkeæsker lå under en kommode i soveværelset. Jenny Melchiorsen tænkte ikke videre over det, da det kunne være et uheld, at de var faldet ned, mens hendes datter havde støvsuget for hende, og hun lagde dem derfor pænt på plads igen.

Men da hun få dage efter skulle bruge sin pung, kunne hun ikke finde den.

- Mit dankort og min pung var ikke blevet væk på samme tid. Det fik mig til at tænke på smykkeæskerne, der var faldet ned på gulvet, siger hun og fortæller, at hun med det samme gik ind for at kigge i æskerne.

- Det eneste, der var væk, var mit guld, der lå i en speciel æske. Jeg havde ikke meget guld, men det, jeg havde, var væk.

I alt fandt Jenny Melchiorsen ud af, at hun havde mistet flere ringe med stor affektionsværdi, brocher og et armbånd, hun netop havde tildelt et barnebarn, når hun på et tidspunkt kunne passe det.

- Det er så ærgerligt. De mennesker, som gør sådan nogle ting, har ingen nerver. Det giver lidt utryghed.

Listetyveri er sæsonbetonet

Jenny Melchiorsen er ikke den eneste herhjemme, som har oplevet listetyveri.

Flere politikredse har i den seneste tid fået anmeldelser, og derfor har de opfordret til at låse døre og lukke vinduer, hvis man ikke vil have besøg af en listetyv. Og opfordringen gælder, uanset om du er hjemme eller ej.

Vi oplever helt klart, at der er flere af den type indbrud, når det er varmt

Henrik Suhr, kommunikationskonsulent hos Københavns Politi

- Det er meget uforskammet at liste ind i et andet menneskes bolig for at stjæle, og det gør det ikke bedre, at der endda er nogen hjemme. Forhåbentlig kan vi med denne advarsel medvirke til, at færre bliver udsat for det, sagde politiinspektør Carsten Spliid fra Nordsjællands Politi.

Også Københavns Politi har delt budskabet.

- Listetyveri er meget sæsonbetonet. Vi oplever helt klart, at der er flere af den type indbrud, når det er varmt. Derfor har vi delt Nordsjællands Politis pressemeddelelse og støtter deres advarsel, lød det fra Henrik Suhr, som er kommunikationskonsulent hos Københavns Politi.

Forsikring dækker ikke tyveriet

Selvom Jenny Melchiorsen i dag tager sine forholdsregler og lukker døre og vinduer, når hun eksempelvis sætter sig ud i sin have, frygter hun ikke, at listetyven kommer igen.

- Det kan ikke hjælpe at gå rundt og være bange. Nu har jeg jo heller ikke mere guld at hente. Så jeg håber blot, at tyven kan lave en bommert og blive fanget.

Jenny Melchiorsen har anmeldt listetyveriet til politiet og sin forsikring. Det har dog ikke været muligt at få tyveriet af smykkerne dækket.

Ifølge brancheorganisationen Forsikring og Pension kan man for eksempel ikke få dækket tyveri af kontanter eller smykker. Hvilke genstande, der ikke bliver dækket af din forsikring, er forskelligt fra selskab til selskab og fremgår af forsikringspolicen.

- Hvis man sidder på verandaen, og havedøren står åben, er man dækket ind af forsikringen. Men man skal ikke rende langt væk og lade døren stå åben, mens man eksempelvis går i bad. Så er man i en risiko for, at der ikke er tale om indbrudstyveri, men derimod om simpelt tyveri, siger Ole Vidstrup, der er konsulent for forsikringsoplysningen hos Forsikring og Pension.

Sådan kommer man sig over et listetyveri

  1. Hvad sker der mentalt, når man bliver udsat for en listetyv?

    - Tyven trænger ind der, hvor man føler sig allermest tryg og der, hvor man har det bedst. Langt de fleste vil jo sige, at de føler sig mest trygge i deres hjem, og man har en forventning om, at her er man tryg. Så derfor er det et stort overgreb, når nogen trænger ind i ens hjem. Hvis man er forældre, handler det også om, at man vil beskytte ens børn, som måske er til stede i hjemmet, mens man har besøg af en listetyv, fortæller psykolog Henrik Lyng.

  2. Hvad kan man gøre for at komme over sådan en oplevelse?

    - Det handler om, at man skal tage sit hjem tilbage og igen gøre det til sit sted, hvor man føler sig allermest tryg. Det handler ofte om at gøre helt lavpraktiske ting, som for eksempel at sikre de vinduer, som tyven er kommet ind af, eller gøre andet for at sikre, at det ikke kan gentage sig. Det kan også hjælpe til, at man rent mentalt får ”smidt tyven ud”, når man gør noget for, at det ikke kan ske igen, siger psykolog Henrik Lyng.

  3. Er det altid nok ”bare” at sikre sig fysisk, når man skal komme over sådan et tyveri?

    - Nej, nogle gange kan de følelser, som man oplever efter et tyveri eller indbrud, også rippe op i andre ubearbejdede oplevelser, man har haft, hvor man har haft den samme type følelser i spil. Så kan disse gamle følelser igen komme op til overfladen og blive forstærket af den nye oplevelse. Her er det en psykologs opgave at hjælpe med at finde ud af, hvad det er for nogle oplevelser, de grunder i, og så få dem bearbejdet, fortæller psykolog Henrik Lyng.