Samfund

Omstridt selvmordsmanual fjernet fra hjemmeside: - Jeg er skuffet

Styrelsen for Patientsikkerhed gik ind i sagen, efter psykiatrisk afdeling i Aarhus klagede over selvmordsmanualen.

Det skabte stor debat, da Læger for Aktiv Dødshjælp lagde en selvmordsmanual op på foreningens hjemmeside i slutningen af maj.

Nu er den omtalte selvmordsmanual blevet fjernet fra hjemmesiden igen. Og det ærgrer formanden for Læger for Aktiv Dødshjælp, Svend Lings.

Han fortæller, at flere medlemmer af foreningen ønskede at få fjernet manualen fra hjemmesiden, fordi de frygter, at Styrelsen for Patientsikkerhed tager deres lægeautorisation fra dem.

- Jeg er skuffet over, at de tog den holdning at fjerne manualen. Men jeg kan godt forstå, at de ikke ønsker at skade deres karriere, siger Svend Lings.

Har lagt den på sin egen hjemmeside

Han har selv mistet sin lægeautorisation, da han efter eget udsagn hjalp 10 patienter med at tage livet af sig selv, men fordi han er gået på pension, betyder det ikke noget for ham, at han ikke kan praktisere længere, fortæller han.

- Jeg har nu lagt manualen over på min egen hjemmeside i stedet for, så det kun er mig, der står til ansvar for den.

I forbindelse med offentliggørelsen af manualen talte TV 2 med Jeppe Kristen Toft fra Livslinjen.

Han sagde ved den lejlighed, at manualen vil gøre det lettere at begå selvmord – også for personer, der ikke er kronisk syge.

Den bekymring deler Svend Lings ikke.

- Jeg tror ikke, at en selvmordsmulighed giver inspiration. Hvis man vil begå selvmord, så er man træt af livet, og så er der mange måder, man kan gøre det på, siger han.

Han mener, at hensynet til de personer, der lider, er det vigtigste i den her sag.

Psykiatrisk patient fandt manualen på nettet

Svend Lings fortæller, at den seneste udvikling i sagen ikke får ham til at stoppe sin kamp for at hjælpe de kronisk syge, der ønsker at dø.

- Jeg føler mig forpligtet til at hjælpe dem, der ligger og lider. Der er ingen, der hjælper dem, de er svage, og de kan ingenting. Dem har jeg et ansvar overfor, siger han.

Svend Lings understregede ved offentliggørelsen af manualen, at alle de oplysninger, han har samlet i sin manual, allerede er tilgængelige på internettet. Han har selv fundet dem i medicinske tidsskrifter og databaser. Desuden er alle præparaterne receptpligtige og derfor "ikke lige til at få fat på", som han sagde.

Manualen indeholder 300 typer medicin, der er velegnede til at bruge til at tage livet af sig selv.

Styrelsen for Patientsikkerhed gik ind i sagen, efter at psykiatrisk afdeling i Aarhus klagede over selvmordsmanualen, fordi en psykiatrisk patient havde fundet frem til den på nettet. Patienten havde ikke forsøgt at begå selvmord, skriver TV 2 Fyn.