Samfund

Forening hylder 'burkalov': - Man kan jo heller ikke gå nøgen rundt i samfundet

Der var både protester og hyldest, da maskeringsforbuddet trådte i kraft onsdag.

Onsdag trådte det såkaldte tildækningsforbud i kraft. Et forbud, der reelt vil forbyde muslimske beklædningsgenstande som burka og niqab i det offentlige rum.

Det er ikke en del af vores samfund. Vi viser vores ansigt til hinanden, frit

Tania Groth, talsperson for foreningen For Frihed

Forbuddet har skabt stor debat både blandt politikere og i befolkningen. Sådan var det også onsdag; for nogen en sort dag, for andre noget at fejre.

Hos den islamkritiske forening For Frihed var det en glædens dag.

- Jeg håber da, at der er nogle muslimske kvinder, der får mere frihed og får mulighed for at blive integreret og blive en del af samfundet, siger Freddie Larsen fra For Frihed til TV 2.

Foreningen gik i samlet flok mod Christiansborg for at sige tak til det flertal i Folketinget, der har vedtaget tildækningsforbuddet.

- Det er ikke en del af vores samfund. Vi viser vores ansigt til hinanden, frit, siger Tania Groth, der er talsperson for foreningen.

Er det her ikke et indgreb i den personlige frihed?

- Jo, men sådan er der så mange ting. Man kan jo heller ikke gå nøgen rundt i samfundet, siger Freddie Larsen.

1000 demonstrerede imod forbud

Tildækningsforbuddet er udformet sådan, at det nu er forbudt at dække ansigtet på offentlige steder med eksempelvis en elefanthue, en hætte, et tørklæde eller et kunstigt skæg, med mindre det har et såkaldt anerkendelsesværdigt formål.

Det betyder i praksis, at det nu er ulovligt at bære niqab og burka i offentligheden.

Netop derfor mødtes over 1000 mennesker for at demonstrere imod tildækningsforbuddet på Nørrebro i København.

- Det er problematisk, at vi har en regering, der har så let ved at frasige sig alle de ting, som de tror på. Altså liberale grundværdier som den personlige frihed til at gå klædt, som man har lyst til, siger Hani Ali, der til dagligt bærer niqab, og det har hun tænkt sig at blive ved med.

Gave til Martin Henriksen

Først på aftenen nåede For Friheds demonstration frem til Christiansborg. Her fik Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, en gave som tak for, at han har været med til at gøre tildækningsforbuddet til virkelighed.

Vi har ikke mødt en eneste niqab-klædt kvinde i dag, som har sagt, at hun er tvunget til at gå i niqab. Så hvorfor tror du, at de her kvinder er undertrykte?

- Der er nogen af dem, der er, og så er der nogen, der ikke er. Er man tvunget til det, skal vi tage afstand fra det. Hvis nogen har valgt det frivilligt, har de frivilligt valgt at tage afstand fra Danmark. Det skal vi også markere, at vi ikke vil finde os i, siger Martin Henriksen til TV 2.

Overtræder man tildækningsforbuddet, kan det i første omgang udløse en bøde på 1000 kroner. Gør man det flere gange, kan bøden stige til op mod 10.000 kroner og vil også kunne føre til anholdelse.