Samfund

Betjent omfavnede niqab-klædt kvinde til demonstration

Over 1000 mennesker gik onsdag på gaden på Nørrebro i København i protest mod det såkaldte 'burkaforbud'.

Under en demonstration i Københavns nordvestkvarter skete der noget uventet.

Som et vidne siger, så var det ligesom, når musikken pludselig stopper i en danseleg, og alt bliver stille.

På fortovet stod en kvindelig politibetjent med armene viklet om en kvinde klædt i niqab.

Omfavnelsen blev gengældt af kvinden.

- Det var helt vildt

Og øjeblikket bliver i disse timer delt, som den slags nu gør på sociale medier. Det skete i de sidste minutter af en demonstration, hvor over 1000 deltagere var mødt op for at protestere imod det danske forbud mod beklædning, der dækker ansigtet.

TV 2 har talt med den niqab-klædte kvinde på billedet, som er 37 år gammel og hedder Ayah. Hun har gået med niqab i tre år.

Af frygt for egen sikkerhed ønsker hun ikke sit efternavn frem, da hun tidligere har modtaget trusler.

Jeg fik gåsehud over det hele på kroppen. Det var, som om tiden bare stod stille. Som om det var en danseleg, hvor nogen pludselig slukkede for musikken

Ikhlas Samsam, demonstrant

Hun siger til TV 2, at hun ikke kendte betjenten på forhånd, og at betjenten opsøgte hende og nogle veninder hen mod slutningen af demonstrationen.

- Det var helt vildt. For jeg har jo længe levet i uvished og tænkt: "Hvad sker der, når jeg går uden for min dør? Får jeg så en bøde?" siger hun til TV 2.

Hun fortæller, at de to talte sammen i omkring fem minutter. TV 2 har også forsøgt at få et interview med politibetjenten på billedet, men hun ønsker ikke at medvirke.

Kan koste op mod 10.000 kroner

En overtrædelse af det nye tildækningsforbud vil i første omgang medføre en bøde på 1000 kroner. Overtrædes loven igen, så stiger bøden til 2000 kroner, derefter 5000 kroner og i senere tilfælde til 10.000 kroner.

Ved demonstrationen på Nørrebro og i Københavns nordvestkvarter var de fleste deltagere derfor maskeret for at udtrykke deres modstand mod loven.

Loven gælder i udgangspunktet også tildækning med huer, kunstigt skæg, hætter, hjelme, tørklæder eller masker, fremgår det af den vejledning, der er blevet givet til politiet, så de kan håndtere forbuddet.

Optrinnet fik flere demonstranter til at stoppe op, siger Ikhlas Samsam, som tog et foto af episoden. Hun siger, at det var meget rørende og stille.

- Alle stod og levede sig ind i øjeblikket. Mange fik tårer i øjnene. Og jeg fik gåsehud over det hele på kroppen. Det var, som om tiden bare stod stille. Som om det var en danseleg, hvor nogen pludselig slukkede for musikken, siger hun til TV 2.

Hun deltog selv i demonstrationen som privatperson. I løbet af snakken mellem betjenten og kvinden i niqab skete det flere gange, at betjenten krammede kvinden og holdt hendes hånd.

- Vi var rigtig mange på stedet, men hvis du tabte en nål på jorden, så ville den kunne høres. Så stille var der. Det var højdepunktet. Det var det mål, vi gerne ville nå frem til med demonstrationen: At omfavne hinanden og forstå hinanden.

I politifolkenes fagforbund opfatter man billedet og handlingen positivt. Og synes godt om, at politifolk i uniform også kan trøste befolkningen.

- Jeg plejer at sige, at det er helt afgørende, at vi har et politi, der er i øjenhøjde med befolkningen. Og det her billede viser bare, at vi også kan trøste, når det er nødvendigt, og drage omsorg for befolkningen. Så er det sådan set ligegyldigt, om vi er enige eller uenige med den her lov. Og det kender jeg ikke min kvindelige kollegas holdning til, siger Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt.

Over for TV 2 oplyser Københavns Politi, at episoden ikke får konsekvenser for politibetjenten.