Samfund

Gårdejer vil plante en skov på sin grund, men det må han ikke for kirken

TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Kommunen bakker gårdejeren op, men Haderslev Stift og Erhvervsstyrelsen står fast på deres afslag.

Knud Ribergård fra Ølsted ved Horsens har en drøm.

Han vil plante en 12 hektar stor skov på sin egen jord, for egne penge - til glæde for sig selv, sine medborgere og miljøet.

Det lyder umiddelbart meget fint alt sammen, men nu har kirken stillet sig i vejen for Knud Ribergårds drøm.

300 meter fra det sted, hvor skoven skal begynde, ligger Ølsted Kirke. Hos Haderslev Stift og Erhvervsstyrelsen lyder der nu for anden gang et klart nej til, at Knud Ribergård må opføre sin skov. Træerne risikerer at stjæle kirkens udsyn, lyder begrundelsen.

- Det er jo helt vanvittigt at blive sat ud bestemmelsesmæssigt over privat ejendomsret. Det er en helt vanvittig krænkelse, siger Knud Ribergård.

Kommune kritiserer afvisning

Afvisningen bygger på et 29 år gammelt notat, der kræver, at omgivelserne rundt om kirken består af åbent eller til dels åbent landskab, så udsynet til kirken ikke skærmes.

Hos Hedensted Kommune kritiserer de en afvisning af skovprojektet på den baggrund.

- I det her tilfælde er det en meget højt beliggende kirke, og der er en zone rundt om kirken, der skal være friholdt for skov. Så den vil stadigvæk være meget synlig, siger Lene Tingleff, der er formand i Teknisk Forvaltning i Hedensted Kommune.

- Vi er ikke stædige for at være stædige

Det er ikke første gang, at kommune og kirke er uenige. For halvandet år siden nedlagde kirkemyndighederne i Holstebro veto mod et kommunalt byggeprojekt, hvor et butikscenter skulle bygges 150 meter fra byens kirke. Grunden var, at butikscentret var højere end kirketårnet.

Ifølge de landsdækkende regler må der ikke bygges og plantes træer tæt ved kirkerne, som forringer det samlede udsyn til kirke, kirkegård og omgivelser.

Men det er op til de lokale kirkemyndigheder selv at vurdere, om det er tilfældet. Det har Haderslev Stift gjort i Knud Ribergårds sag.

Hvorfor er I stædige i den her sag?

- Vi er ikke stædige for at være stædige. Vi har sagt nej, fordi det går ud over oplevelsen af kirken som markant kendingsmærke i landskabet, siger kontorchef i Haderslev Stift Lars Christian Kjærgaard.

Erhvervsstyrelsen har givet stiftet medhold.

Vil invitere styrelse og stift

Nu planlægger Knud Ribergård at invitere både Haderslev Stift og Erhvervsstyrelsen til Ølsted, så de selv kan få syn for sagen.

- Så må de stå heroppe på bakken sammen med os andre og sige, om det er ret og rimeligt, at de kan fastholde det veto, der er nedlagt fra stiftet, lyder det fra gårdejer Knud Ribergård.

Erhvervsstyrelsen, som har det sidste ord i sagen, har tirsdag ikke haft mulighed for at stille op til interview.