Samfund

Bopæl afgør risikoen for at udvikle sclerose

Borgere, der er født i København og omegn, har en lavere risiko end landsgennemsnittet for at udvikle sclerose.

Risikoen for at udvikle sclerose afhænger af, hvor man er født eller opvokset i Danmark, viser kortlægning.

Postnummeret afslører, om danskere risikerer at udvikle sclerose.

Det viser en kortlægning fra Statens Institut for Folkesundhed.

Her har forskere for første gang undersøgt, hvor i Danmark personer med sclerose er født eller opvokset. Og det viser sig, at personer, der er født i byer som Aarhus og Randers eller i Favrskov Kommune, har en højere risiko for at udvikle sygdommen.

Til gengæld er der en lavere risiko for dem, der er født eller opvokset i København og omegn samt Lolland, Juelsminde og nord for Aalborg.

I gennemsnit 18 procent større risiko

I alt lever 16.000 danskere med sclerose, og hvert år får yderligere 650 personer diagnosen. Det sker som regel i alderen 20-40 år, og det er især kvinder, der rammes.

Man ved ikke, hvad sclerose skyldes, men det menes at være en kombination af arv og miljø, oplyser Statens Institut for Folkesundhed.

Formålet med undersøgelsen har været at afprøve en teori om, at det er tidligt i livet, man eksponeres for noget, som øger risikoen, siger postdoc Kristine Bihrmann fra Statens Institut for Folkesundhed til Ritzau.

- Vores kort viser, at der er en markant større risiko for at udvikle sclerose, hvis man er født eller opvokset i visse områder af Danmark, siger Kristine Bihrmann i en pressemeddelelse.

Kortet illustrerer, at man har øget risiko for sclerose, hvis man er født i de røde områder, og lavere risiko, hvis man er født i de grønne.
Kortet viser forskellen i risikoen i forhold til, hvor man boede som 15-årig.

Det viser sig, at der i specifikke dele af Danmark i gennemsnit er 18 procent større risiko sammenlignet med andre steder i landet.

- Vores studie siger ikke direkte noget om, hvad der kan være årsagen til, at personer fra disse områder har en større risiko. Men resultaterne tyder på, at der er nogle miljømæssige påvirkninger.

- Det kan være alt lige fra livsstil og forurening og helt konkret for eksempel kvaliteten af drikkevandet i det område, personen er født, siger hun.

Det er en yderligere brik i det puslespil, vi har brug for at få lagt for at finde ud af, hvad sclerose skyldes

Klaus Høm, direktør hos Scleroseforeningen

I de områder, hvor der er en lavere andel af scleroseramte i forhold til resten af landet, er der i gennemsnit 15 procent lavere risiko for at få sclerose.

Resultaterne er tankevækkende

Projektet er lavet i samarbejde med Scleroseregistret og Statens Serum Institut og er delvist finansieret af Scleroseforeningen. Og her kalder direktør Klaus Høm resultaterne for tankevækkende.

- Det er en yderligere brik i det puslespil, vi har brug for at få lagt for at finde ud af, hvad sclerose skyldes.

- Vi ved, at det er arv og miljø, der spiller ind, men hvad der præcis udløser det, ved vi stadig alt for lidt om, siger han.

Til kortlægningen har Scleroseregistret bidraget med data på omkring 13.000 scleroseramte, der i perioden 1971-2013 fik de første symptomer på sygdommen.

Forskerne har koblet de data med adresser på, hvor personerne boede, da de blev født, og igen hvor de boede, da de fyldte 15 år.

Samtidig har der været en kontrolgruppe af danskere uden sclerose, hvor fødested og barndomshjemmets adresse også har været kendt.