Samfund

Dagen inden omstridt forbud træder i kraft - betjente savner eksempler

Politiforbundet havde håbet, at vejledning til at håndhæve det nye tildækningsforbud var mere detaljeret.

Onsdag træder tildækningsforbuddet i kraft. Det vil sige, at politiet kan udstede bøder til folk, der har dækket ansigtet med beklædningsgenstande.

Forbuddet er vedtaget for at forhindre, at kvinder bærer de muslimske klædedragter burka og niqab i offentligheden. Forbuddet gælder dog også for folk, der bærer hjelme og kunstigt skæg.

Hos Politiforbundet er de bekymrede for, hvad der sker, når betjentene skal håndhæve den nye lov. Rigspolitiets vejledning til betjentene er nemlig ikke grundig nok, mener forbundets formand.

- Vi har aftalt med Rigspolitiet, at nu går der en måneds tid, hvor den her vejledning er gældende, og så sætter vi os ned sammen og vurderer, om der er behov for, at vi tilpasser vejledningen. Så vi undgår situationer, hvor man bagefter kan sidde og vurdere, at der var tale om en fejlagtig vurdering, siger Politiforbundets formand Claus Oxfeldt.

Udklædningsfest eller karneval er okay

Vejledningen beskriver, hvordan politibetjenten skal foretage en konkret vurdering af, hvorvidt det er muligt at se og aflæse personens ansigtsudtryk. 

Hvis man har et "anerkendelsesværdigt formål", er det okay at have tildækket ansigtet. Det kan være, hvis man er til udklædningsfest eller til karneval. Det er dog ikke i orden, hvis man er på vej hen til eller hjem fra begivenheden. 

Men Claus Oxfeldt mener, at der er alt for mange usikkerheder forbundet med opgaven, som det ser ud nu:

- Vi havde gerne set, at der var flere eksempler i vejledningen, så det var tydeligere, hvornår det er strafbart, og hvornår det ikke er.

Demonstration mod forbud

Socialistisk Ungdomsfront er medarrangør af en demonstration mod forbuddet onsdag, da de mener, at det ødelægger individets ret til at bestemme over egen krop:

- Vi har tænkt os at gå fra Den sorte plads tildækket for at vise, at vi kan bestemme over vores egen krop. Det kommer til at ske, da vi gerne vil synliggøre den konflikt, som denne her lovgivning vil komme til at skabe, siger Rasmus Hjort, der er talsmand for Socialistisk Ungdomsfront, til TV 2.

Hvis man overtræder tildækningsforbuddet, udløser det i førstegangstilfælde som udgangspunkt en bøde på 1000 kroner. Anden gang stiger det til 2000 kroner, så 3000 kroner, og i fjerde tilfælde lyder bøden på 10.000 kroner.