Samfund

Kun 13 procent af verdenshavene er ikke beskadiget af mennesker, viser forskning

Især plastik er en af årsagerne til, at store dele af verdenshavene er forurenet.

Kun 13 procent af verdenshavene er ikke forurenet af mennesker.

Det skriver The Guardian efter offentliggørelsen af ny forskning lavet af et universitet i Queensland, Australien.  

Forskerne har målt på områder som fiskeri, klimaforandringer, shipping og udslip af pesticider.

- Vi var chokerede over, hvor lidt vildt maritimt liv, der er tilbage, fortæller Kendall Jones, ph.d.-studerende ved universitetet i Queensland og hovedforfatter bag forskningen.

70 procent af kloden er dækket af vand, og ifølge forskningen er det kun steder som polerne og langt ude i Stillehavet, der kan se sig fri for menneskelig påvirkning, som det ser ud lige nu.

Det er især fiskeflåder, skibsfragt og forurening, der nedbryder havene og livet i dem, men også plastik er en af synderne.

- Uanset hvor man bor, så er vores hav præget af, at vi er så mange mennesker, som ikke har tænkt os om. Udover det her mikroplastik så ser vi masser af helt almindelige hverdagsprodukter, der sejler rundt ud i havene. Vi skal reducere vores forbrug af plastik, fortæller Henrik Beha Pedersen, miljøbiolog og stifter af Plastic Change.

Rensning af spildevand

Også i Danmark er der tegn på problemer med plastik. I maj var TV 2 ude med seniorforsker ved Aarhus Universitet Jakob Strand og samle plastikaffald ved Roskilde Fjord. På bare 15 minutter fandt han 38 vatpinde, der er skyllet ud i havet med spildevandet og efterfølgende op på stranden.

Herhjemme er man i gang med at forebygge yderligere forurening fra for eksempel plastik. Det har vi ifølge professor Torkel Gissel Nielsen gjort ved blandt andet at rense vores spildevand, men det er ikke alle lande, der har kapital til at gøre det samme.

Til september begynder forhandlingerne i FN om en havkonvention.

I den forbindelse anbefaler forskere bag rapporten, at man fjerner støtte til dybhavsfiskeri. Derved undgår man at påvirke økosystemet i de 13 procent af havene, der stadig er uberørte.