Samfund

Danskere fanget i kaos i græsk lufthavn: - Det mindede om Titanic, hvor alle ville have en plads

Rejsende kan ikke tjekke ind i lufthavnen på Rhodos på grund af it-nedbrud. Danske rejsende har sovet på gulvet på Rhodos og i tyrkisk lufthavn.

Tusindvis af turister, herunder mange danskere, har siden søndag aften været strandet i den internationale lufthavn på Rhodos på grund af nedbrud i "check-in"-serveren i lufthavnen.

Det mindede om Titanic, hvor alle ville have en plads

Lars Nelsson

Billeder lagt op på det sociale medie Twitter af frustrerede rejsende viser kaotiske forhold i lufthavnen, hvor folk står som sild i en tønde eller ligger sovende på deres kufferter.

- Det mindede om Titanic

En af de rejsende er danske Lars Nelsson, der sammen med sin kæreste skulle være rejst hjem til Danmark med et fly fra lufthavnen søndag aften. Efter at have ventet i en hotellobby på den græske ferieø det meste af natten og den tidlige morgen har parret nu fået et værelse. Men de aner ikke, hvornår de kan komme hjem, skriver han i en besked til TV 2.

- I går blev vi gennet op i busser. Vi fik alle en sms fra Spies om, at vi skulle videre på hotel, men vi tog en taxa dertil, fordi der også var kaos ved de busser. Det mindede om Titanic, hvor alle ville have en plads, siger han.

Da de ankom til hotellet, var der kun plads til nogle af børnefamilierne.

- Alle andre skulle sove på gulvet og andre steder, skriver 42-årige Lars Nelsson.

Midt i kaos og frustrationer glæder han sig dog over den græske gæstfrihed:

- Vi er havnet på et dejligt hotel. Det sødeste personale. De gav os morgenmad og kaffe. Vi måtte være trætte, sagde de. De giver middag i aften. Venligheden fra den græske side er enorm.

Rejsende kunne ikke tjekke ind i lufthavnen

Rejseselskabet TUI i Danmark oplyser til TV 2, at lufthavnen på Rhodos hurtigt blev overfyldt, fordi man måtte tjekke passagererne manuelt ind:

- For at undgå mere kaos i lufthavnen har vi derfor valgt at sende vores rejsende til Dalaman i Tyrkiet, siger Katarina Frederiksen, der er presseansvarlig i TUI.

Vi fik at vide, at der var problemer i lufthavnen på Rhodos, men de sendte os derned alligevel

Camilla Mikkelsen

TUI har 136 rejsende, der er berørt af situationen i den græske lufthavn, enten fordi de ikke kan lande på Rhodos, eller fordi de ikke kan komme hjem derfra.

- Vi arbejder på at løse det her problem. Men som det ser ud nu, er der intet konkret svar på, hvornår de kan rejse hjem.

Sendt med fly til Rhodos, men landede i Tyrkiet

Det er imidlertid ikke kun hjemrejsende fra det græske ferieparadis, der er frustreret, for Spies-kunder, der søndag aften troede, de fløj til Rhodos, er nu strandet i Tyrkiet, fortæller Camilla Mikkelsen til TV 2.

Hun satte sig sammen med en kammerat og over 200 andre rejsende ind i et fly i Kastrup Lufthavn klokken 18.45 med kurs mod Rhodos. Hun sidder nu i en bus i Tyrkiet efter at have opholdt sig otte timer i Dalaman Lufthavn i Tyrkiet.

- Da flyet var forsinket, fik vi i Kastrup at vide, at der var problemer i lufthavnen på Rhodos, men de sendte os derned alligevel, siger Camilla Mikkelsen.

- Og da vi i flyet på skærmen kan se, at vi flyver forbi Rhodos, får vi besked om, at vi vil komme til at lande i Dalaman i Tyrkiet, siger Camilla Mikkelsen.

- De skulle aldrig have sendt os af sted

Flyet landede i Tyrkiet lidt over midnat lokal tid og efter at have ventet otte timer i lufthavnen uden – ifølge Camilla Mikkelsen – information eller hjælp fra deres rejseselskab, Spies.

- Vi har fået en sandwich og har sovet på gulvet i lufthavnen.

Og ifølge Camilla Mikkelsen aner de rejsende altså lige nu ikke, hvor de er på vej hen.

- Vi skal måske med en eller anden færge, men Spies var ikke sikker på, at vi alle kunne komme af sted. De skulle slet ikke have sendt os af sted fra Danmark til at starte med, siger hun.

- Vores fly lettede uden os

Rikke Thomsen, der rejser med sin mand og to døtre på fem og ni år samt et vennepar med børn på 14 år, skriver til TV 2, at de ”er strandet på Rhodos i et sandt helvede”, efter deres fly lettede med kurs mod Billund i Danmark uden dem og uden 40-50 andre Spies-rejsende.

- Efter seks timer i lufthavnen, hvor vi står som sild i en tønde i stegende hede, når vi næsten op til check-in, før vi får at vide, at vores fly er lettet uden de sidste personer, skriver Rikke Thomsen i en mail.

Hun er efter flere timer i lufthavnen nu sammen med 300 andre rejsende tilbage på deres Sunwing Hotel i Kallithea Beach sammen med sin familie.

- Til endnu et helvede. Ingen værelser. Ingen info. Ingen mad. Ingen tæpper. Ikke noget som helst. Der ligger folk alle vegne. På gulvet, på solsenge, i sofaer, i stole, på græsset – ja, over det hele. Vores piger har sovet på det kolde gulv i informationen. Klokken er nu ni lokal tid, og vi har stadig intet hørt. Der er dog åbnet op for morgenmad, skriver Rikke Thomsen.