Samfund

Virksomhedernes frygt for at blive taget i skattesnyd styrtdykker

Godt hver tredje virksomhed i Danmark mener, der er stor risiko for at blive taget i skattesnyd.

Virksomhedernes frygt for at blive taget i skattesnyd falder.

Det viser Skats egen årlige holdningsundersøgelse, skriver Politiken.

I 2016 mente 56 procent af de adspurgte virksomheder, at risikoen for at blive opdaget i snyd med skat, moms eller afgifter var "stor" eller "meget stor". 

Men allerede i 2017 var det tal faldet til 38 procent.

I samme periode faldt frygten for at blive taget i at lave sort arbejde fra 42 til 31 procent.

Nemmere at snyde i skat

Skats undersøgelse kommer et halvt år efter, at TV 2 dokumenterede, hvordan virksomheder uden revision bryder skattereglerne.

Siden 2006 er revisionspligten løbende blevet lempet for at gøre det nemmere og mindre bureaukratisk at drive virksomhed i Danmark.

Men som TV 2 beskrev i januar, har lempelsen gjort det lettere for direktører at hive penge ulovligt ud af deres virksomheder og skjule dem for skattevæsenet.

- Der er stor sandsynlighed for, at vi faktisk har tabt flere penge samfundsmæssigt, end der er sparet i erhvervslivet, sagde professor Claus Holm fra Aarhus Universitet dengang til TV 2.

Staten mister hvert år 22,8 milliarder kroner på fejl og snyd med skatteindbetaling, viste tal fra Skat i januar.

S: Pengene er for små 

Tallene i Skats holdningsundersøgelser bliver normalt ikke offentliggjort, men fremgår af et svar fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) til Peter Hummelgaard (S).

- Det er klart positivt, at Folketingets partier i en bred aftale har valgt at investere i Skat, siger Peter Hummelgaard, der er Socialdemokratiets fungerende skatteordfører og medlem af Folketingets Skatteudvalg, til TV 2.

I november 2017 blev regeringen sammen med resten af Folketinget på nær Enhedslisten enige om at investere 480 millioner kroner frem til 2021 i en bedre og mere digital skattekontrol og vejledningsindsats i skattevæsenet. 

Men Peter Hummelgaard mener, at det beløb er for småt.

- Når antallet af kontrollører er faldet støt, mens antallet af virksomheder er steget, og vi samtidig ser et markant fald i den oplevede opdagelsesrisiko, er det nok en indikation på, at der skal hårdere midler til end de 480 millioner kroner, som blev afsat sidste år, mener Peter Hummelgaard.

Skatteaftale giver ikke flere medarbejdere

Den analyse bakkes op af formanden for Dansk Told og Skatteforbund. For selvom politikerne er blevet enige om at sende flere penge til Skat, betyder det ikke kontrakter til flere kontrolmedarbejdere.

- Vi har jo ikke i den aftale set, at der sker en tilførsel af kontrolmedarbejdere, siger formand Jørn Rise til TV 2.

- Derimod er der over de kommende år et svagt faldende antal kontrolmedarbejdere, og det er ærgerligt. Det beklager jeg i hvert fald, lyder det fra formanden for Dansk Told og Skatteforbund.

I 1999 blev 38 procent af danske virksomheder kontrolleret af Skat hvert år. Men i 2017 blev blot tre procent set efter i sømmene, viser tal fra tænketanken Cevea. 

V: Bedre og mere intelligent kontrol

Men selvom Jørn Rise efterlyser flere medarbejdere til kontrol, er skatteordfører i Venstre, Louise Schack Elholm, fuld af fortrøstning over aftalen fra november.

- Hvordan de nye medarbejdere er fordelt på medarbejdergrupper, kan jeg ikke sige – det er jo en vurdering, man laver i Skat. Men Skat skal fungere bedre med en større faglighed og mere intelligent kontrol, siger hun til TV 2. 

For eksempel gør man mere ud af at samkøre data mellem Finansministeriet og Erhvervsministeriet og laver dermed en mere intelligent kontrol, forklarer Venstres skatteordfører.

Derudover peger hun på, at mange af de initiativer, der for eksempel var en del af skattekontrolpakken i november, stadig er ved at blive implementeret.

- Vi specialiserer Skat og sikrer os, at der er en bedre viden og en større faglighed, siger Louise Schack Elholm.