Samfund

Døve og tegnsprogstolke snyder for millioner - meldte sig selv til politiet

Det er let for både døve og tolke at lyve om antallet af tolketimer og tjene på det, mener tidligere bedrager.

I adskillige år har både døve og tegnsprogstolke bedraget de offentlige kasser for millioner af kroner. Det skriver Politiken mandag.

På baggrund af aktindsigter og samtaler med en lang række mennesker i det danske døvemiljø, som avisen har foretaget, tegner det billede sig.

Der eksisterer mange forskellige måder at begå socialt bedrageri på. Men den metode, som hyppigst bliver beskrevet til avisen, er at misbruge døves ret til 20 timers betalt tolkebistand om ugen i forbindelse med deres arbejde.

Timer har ikke fundet sted

Ifølge avisen koster en tegnsprogstolk mellem 650 og 980 kroner i timen, og arbejdsopgaven ligger i at tolke mellem tegnsprog og tale.

Jeg så alle de andre køre i dyre biler og have flotte huse og tænkte: Nu er det min tur. Jeg snød i fem måneder, inden jeg gik til bekendelse

Michael Skou Vestergaard, hørehæmmet

En døv og en tolk kan i samarbejde fakturere kommunen for tolketimer, som aldrig har fundet sted ved at lyve om antallet af tolketimer.

På den måde kan man få en indtægt på helt op til 78.400 kroner om måneden, som parterne således kan dele, skriver Politiken.

Michael meldte sig selv

Michael Skou Vestergaard, der er hørehæmmet, er en af dem, der har snydt. Han har fortalt sin historie til avisen.

- Man gør jo dumme ting engang imellem. Det skete i så mange år. Og det blev meget almindeligt. De andre gjorde det. Og jeg tænkte, hvorfor ikke også mig. De fleste tjente masser af penge på det. De havde egen virksomhed, hus og bil og alt sådan noget. Så jeg var i en egoistisk situation og tænkte, så vil jeg også, siger han til TV 2.

Michael Skou Vestergaard påpeger desuden, at snyderiet i miljøet har stået på i næsten 20 år, siden tolkemarkedet blev liberaliseret.

Han udnyttede blandt andet den lovgivning, som siger, at når man aflyser en tolk 7-10 dage før bestillingen skal gennemføres, så har man stadig lov til at opkræve beløbet fra kommunen. 

- Den kreative omgang gjorde, at vi havde tre døve ansatte på forskellige kommuner. Når den første medarbejder aflyste en tolketime, så kunne du faktisk gennemføre timen med en anden kommune og samtidig opkræve den første. På den måde fik du jo dobbelt for din tolketime, forklarer han til TV 2. 

Det drejede sig om Vejle, Roskilde og Furesø kommune.

Michael Skou Vestergaard fortæller her, hvordan det kunne lade sig gøre. Video: Marie Jensen

Folk gik ikke stille med det

Ifølge Michael Skou Vestergaard gik folk ikke stille med bedrageriet - hvilket også er årsag til, at det blev så udbredt, mener han.

- De sagde, jeg har lige fået nyt job og god løn og så videre. Bevilling, jaja. Man vidste jo godt, hvordan tingene hang sammen, når først der var en tolk involveret, fortæller han.

Michael Skou Vestergaard meldte sig selv for socialt bedrageri for omkring 600.000 kroner i marts. 

I løbet af de seneste måneder har han udpeget huller i lovgivningen til møder med både politiet, kommuner og styrelser.

Kommuner over hele landet undersøger ifølge avisen i øjeblikket sager om muligt socialt bedrageri med tolkemidler.

Advarede om tolkemisbrug for fem år siden

Men allerede for fem år siden advarede Danske Døves Landsforbund Arbejdsmarkedsstyrelsen om, at der kunne været et problem, oplyser landsformand Lars Knudsen.

- Igennem årene har vi hørt forskellige rygter, der er gået på, at der muligvis er nogen, som snyder. Vi har tidligere gjort myndighederne opmærksomme på problemet.

- Det var helt tilbage i 2013, at vi sagde, at der var en risiko for, at der lå nogle huller i lovgivningen. Der valgte de ikke at gå videre med sagen, siger han.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har iværksat en undersøgelse på området, hvor der vil blive fremlagt resultater i august.

Det er døveforbundets opfattelse, at det drejer sig om få personer, som har snydt systemet.

- Vi vil gerne understrege, at der ikke er nogen domme.

- Det rammer døvemiljøet rigtigt hårdt. Der er utroligt mange døve, som er oprørte og chokerede over, at det her sker. Vi er bekymrede for, at det kan stemple alle døve som nogle, der snyder, siger Lars Knudsen.