Det er højsæson for støjklager, men 73-årig nægter at flytte: - Jeg var her først

Hos Københavns Kommune har man oprettet en støjpatrulje, der måler larmen i nattelivet.

Hjulspind. Høj musik. Larm fra folk på gaden.

Klokken har passeret 24 torsdag nat. Og ovenstående er blot noget af den larm, Henning Christensen oplever torsdag, fredag og lørdag i sommerperioden. I disse måneder er det højsæson for støj i storbyerne i Danmark.

Henning Christensen er 73 år og bor i en af de gader i København, hvor det er populært at gå i byen – Nørregade. Her ligger barer og diskoteker som Arch, Level, Mexican Bar og Rhino Bar. Men det er ikke steder, den 73-årige pensionist er særligt begejstret for.

- Det er meget ubehageligt. Folk forsamler sig i gaden omkring lidt over midnat, og så er der gang i den, fortæller han.

Afstemning

Føler du dig mere generet af støj i dit hjem i sommermånederne?

Flere klager denne sommer end i sidste

Henning Christensen har ad flere omgange klaget til Københavns Kommune over den støj, der er ude foran hans lejlighed.

Og hos kommunen er man også lydhør over for støjklagerne, da man er bevidst om, at der særligt i sommerperioden er meget larm i de københavnske gader.

Således har Københavns Kommune modtaget 531 klager om støj i byen i maj og juni i år, mens kommunen modtog 384 klager i de kolde måneder januar til april. Og hvis man sammenligner med maj og juni sidste år er der tale om en stigning på 57 procent - fra 339 klager i 2017 til 531 i år.

62 steder i Nørrekvarteret i København har bevilling til at servere alkohol til klokken 05. Ifølge formanden for Foreningen Nørrekvarterets Beboere, Søren Rud, er det gået amok. Video: Natali Braagaard

Det har centerchef i Center for Miljøbeskyttelse i Københavns Kommune, Rikke Hvelplund, en forklaring på.

- I år er det så varmt, og mange mennesker trækker udenfor. Man bruger byens rum mere, når det er så varmt, fortæller hun.

Patruljer måler støj i nattelivet

For at imødekomme klager fra folk som Henning Christensen har kommunen oprettet en støjpatrulje. Ved hjælp af et støjapparat kan patruljen måle larm fra caféer, barer og diskoteker.

Her er der særlige regler for, hvor meget man må larme. Om natten må støjen være på maksimum 40 decibel udenfor, men inden for hos en overbo eller nabo må støjen ikke komme over 25 decibel fra den omkringliggende restauration.

I København er der en støjpatrulje, som sammen med politiet kan lukke steder ned, hvis de larmer for meget, oplyser centerchef i Center for Miljøbeskyttelse i Københavns Kommune, Rikke Hvelplund. Video: Natali Braagaard

- Selv om det kan synes som en lav støjgrænse, kan det være utroligt generende at høre en basrytme en hel nat, siger Rikke Hvelplund.

Problemet med støj i bylivet er ikke kun et københavnsk fænomen. I Odense oplever man også en stigning i antallet af klager over støj i byen.

- Det er højsæson på grund af det gode vejr, og flere holder ferie rundt i landet, siger Boie Skov Frederiksen, der er afdelingschef for By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune.

- En konsekvens ved at bo i byen

Selv om Henning Christensen gør opmærksom på den larm, han oplever i sin lejlighed, føler han, at han kæmper en hård kamp mod en industri, som bliver ved med at åbne nye steder.

- Det er blevet gradvist værre og værre. Jeg er blevet offer for en udvikling, jeg ikke selv har mulighed for at kontrollere, siger han.

Jeppe Møller-Herskind, der er chefkonsulent for Danmarks Restauranter og Caféer, er larm en del af det at bo i en storby. Video: Natali Braagaard

Spørger man Jeppe Møller-Herskind, der er chefkonsulent for Danmarks Restauranter og Caféer, er larm en del af det at bo i en storby.

- Når man har valgt at bosætte sig i byen, må man acceptere, at der følger en masse mennesker og nogle tilbud, som folk kommer til byen for at benytte sig af, med, og det betyder, at der er en større støjbelastning.

Trods denne udmelding har Henning Christensen ikke i sinde at flytte fra hovedstaden og sin lejlighed i Nørregade, hvor han har boet i 30 år.

- Jeg kom først. Jeg holder meget af København og vil nødig flytte herfra, og jeg synes, det er urimeligt, at jeg skal flytte, fortæller den 73-årige københavner.

Både Rikke Hvelplund og Jeppe Møller-Herskind understreger, at det er vigtigt, at restaurationsbranchen og beboerne omkring indgår en dialog, så der er plads til begge.