Samfund

Ikke optaget på drømmestudiet? Se hvad dine muligheder er her

Mange er ikke blevet optaget på drømmestudiet, men der er stadig mulighed for at begynde på en uddannelse i år.

I år har 89.759 søgt om optag på et studie i Danmark.

Ud af dem er 64.943 ansøgere blevet tilbudt en studieplads, mens 20.291 ikke har fået deres drøm om en videregående uddannelse opfyldt.

De må i stedet søge alternativer.

- Det er ikke en sjov dag for dem, der ikke har fået en plads, men der er stadig muligheder for at komme i gang med en uddannelse. Der er mange veje til at opfylde drømmen, og det perfekte studievalg findes sjældent, siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V).

Mange studiepladser er stadig ledige

Men selvom du er en af de dem, der ikke har scoret en studieplads, er der stadig muligheder for at få en uddannelse.

- Der er stadig masser af ledige pladser, så se, om der er en af dem, du kan søge, opfordrer Jacob Fuglsang, der er uddannelsesredaktør på Politiken. 

Faktisk er der 345 studier med ledige pladser, og Uddannelses- og Forskningsministeriet opdaterer løbende listen her.

- Derudover er der en anden mulighed, som mange glemmer: Søg en uddannelse i udlandet, siger Jacob Fuglsang.

- Det kan give dig en studiestart allerede til vinter. Og mange steder ser man kun på karakterer i bestemte fag eller vælger ud fra en motiveret ansøgning, forklarer han.

Nedenunder har vi samlet en liste med bud på, hvilke muligheder de afviste ansøgere har, i samarbejde med Peter Præstgaard, der er centerleder for Studievalg Danmark og Center Fyn.

Muligheder efter afvist studieplads

 1. Realitetstjek

  - I første omgang, når man har fået et afslag, skal man lige tænke igennem og lave et realitetstjek. 

  Har man søgt uddannelser med mange ansøgere men få optagne, råder Peter Præstgaard til at søge beslægtede uddannelser, som kan minde om den uddannelse, man er blevet afvist fra. Ellers skal man kigge efter pladser andre steder i landet.

 2. Nye uddannelsesdrømme

  Ifølge centerlederen betyder det meget for de unge ansøgere, at der er et job i den anden ende.

  - Mange ser en uddannelse som en investering, og så vil man gerne have et udbytte i form af et job. Man vil have sikkerhed.

  Man kan derfor drømme andre uddannelsesdrømme og overveje, om der er andre udbudte uddannelser, der kan føre til det arbejde, man ønsker sig i fremtiden.

  - Er man for eksempel ikke kommet ind på CBS, kan man overveje at søge ind på et erhvervsakademi.

 3. Kvalifikationer til kvote 2

  En afvist studieplads er en anledning til at få kvalifikationer, der kan føre til optag på drømmeuddannelsen næste år.

  - Man skal tjekke, hvilke betingelser der er for at søge kvote 2. På nogle universiteter kan man få kvalifikationer gennem erhvervserfaring eller højskole, mens man på andre universiteter skal gennem en optagelsesprøve.

 4. Vejledning

  Hvis man er fuldstændig fortvivlet og ikke kan overskue de mange uddannelsesmuligheder, der er, kan man få hjælp fra en studievejleder. 

  - En studievejleder kan hjælpe med at finde enten beslægtede eller andre uddannelser, der kan matche den enkeltes interesser og evner.

  Peter Præstgaard opfordrer til at skabe sig et overblik, inden man tager ind og snakker med en studievejleder. Det kan man blandt andet gøre hos Studievalg Danmark og Center Fyn.

  - Så har man tænkt nogle tanker, inden man møder op.