Samfund

En nat med masser af nerver: - Jeg giver en omgang senere

- Jeg er pænt nervøs nu, siger Frederik Døj. Sammen med 90.000 danske unge fik han i nat svar på, om han kom ind på sin drømmeuddannelse.

Det er to nervøse drenge, der drikker øl med vennerne på en bar på Strøget i København.

De er taget af sted fra Birkerød for at have en sjov og festlig aften sammen i stedet for at sidde derhjemme og vente hver for sig.

- Vi gør det her i fællesskab og håber selvfølgelig, det kan blive en glædens dag, i stedet for at en af os går hjem og er ked af det, siger Frederik Døj. 

Sommerfugle i maven

Det er den sommeraften, hvor danske unge får at vide, om de er kommet ind på deres drømmeuddannelse eller ej, og urets visere er på vej mod midnat.

Der er tale om minutter, før svaret ligger i deres e-bokse. 

- Ej, jeg er faktisk pænt nervøs nu, siger Frederik Døj, der har søgt ind på uddannelsen til markedsføringsøkonom på CPH Business.

Det samme er David Brandstrup, der har søgt ind på datalogi på Københavns Universitet.

- Jeg vil rigtig, rigtig gerne i gang med at studere, siger han.

- Jeg vil gerne videre i livet og tage en uddannelse, jeg kan bruge til noget. Ellers skal jeg gå et helt år og ikke have noget at lave, mens de fleste af mine venner studerer. Det er ikke særligt sjovt, siger han.

Sammen med 89.758 andre ansøgere venter han nervøst.

Satser alt på studierne

Frederik Døj har søgt via kvote 2 og krydser for alvor fingre denne gang, efter han fik afslag fra Copenhagen Business School sidste år.

- Jeg har sommerfugle i maven og håber på det bedste, siger han.

- Det er lidt af et sats. Jeg har ikke noget job, hvis jeg ikke kommer ind. Det er bare "all in", siger Frederik Døj, der har sagt sit job i en kundeservice op for at kaste sig over studierne. 

Der bliver snakket om alt det, der venter på universitetet, og frygten for at stå tilbage som den eneste uden en plads, mens alle vennerne går i gang til efteråret.

De har det sjovt, men stemningen er spændt.

Endelig er der svar.

- Jeg er steget til "next level"

Vennernes brøl rejser sig over Strøget, og tre venner falder om halsen, da Frederik med rystende fingre taster sig frem til, at han er kommet ind på CPH Business.

- Jeg er videre i livet. Jeg er steget til et "next level", siger han med et lettet grin.

- Åh, jeg er glad. Jeg ryster helt. Det føles fantastisk. Jeg giver en omgang senere, den er stensikker.  

I sommernatten har 64.943 fået besked på, at de er kommet ind på en uddannelse, og af dem har fire ud af fem endda fået deres førsteprioritet.

Drengene er klar til at tage videre i byen, men i baggrunden er David Brandstrup ved at sunde sig. Det blev et nej til at kaste sig over datalogien på Københavns Universitet.

- Der er, hvad der kan ske. Jeg skal nok klare mig, siger han og ser afklaret ud.

- Jeg tager med hele vejen og fejrer dem. Det er dejligt, at de er kommet ind, siger han med et smil.