Samfund

Skyer gjorde total måneformørkelse bleg

Fredag aften var der total måneformørkelse over landet.

Kort efter klokken 19 startede den måneformørkelse, som fredag aften fik danskerne til at strømme ud i sommervarmen – hvis ikke de var der i forvejen.

Og med en lille forsinkelse dukkede den røde måne på himlen og var synlig fra Amager Strand ved 22-tiden - forsinkelsen skyldes skyer.

- Det her er blodmånen. Det er lige nu, den er allermest rød. Det bliver ikke bedre end nu. Grunden til, vi ikke har kunne se den før, er vejret - ikke månen. Den ser lidt fesen ud, fordi det er diset, siger astrofysiker Tina Ibsen fra Tycho Brahe Planetarium, der fredag aften var rykket ud på Amager Strand for at følge måneformørkelsen og fortælle de interesserede, hvad de oplevede.

På det tidspunkt havde måneformørkelsen været i gang siden klokken 19.15, men optakten kunne man ikke se, fortalte Tina Ibsen.

Og måneformørkelsen blev heller ikke den fantastiske oplevelse, mange havde håbet på – fordi skydækket betød, at den røde måne altså blev noget bleg, da den endelig viste sig.

- Ja, jeg er lidt skuffet, sagde Christian, en af de mange danskere, der var taget ud til Amager Strand.

Fra Amager Strand fulgte tusindvis af danskere måneformørkelsen fredag aften – mange af dem var badegæster, der blev på stranden for at få måneformørkelsen med.

Andre steder i landet var det dog muligt at få gode billeder af den røde måne. Herunder ses et billede fra Herslev.

Første gang i tre år

Ikke alene var det fuldmåne, men for første gang i tre år kunne man betragte en total måneformørkelse, da Månen bevægede sig ind i Jordens skygge.

Man kunne foranlediges til at tro, at Månen ville 'forsvinde', når Jorden skygger for Solens stråler, men lys har den egenskab, at det kan gå om hjørner.

Lyset bliver således afbøjet af Jordens atmosfære, samtidigt med at passagen gennem atmosfæren giver lyset den rødlige farve, som vi også oplever ved solopgang og solnedgang.

Det kobberrøde lys rammer Månen, som befinder sig i den såkaldte helskygge, hvilket giver Månen en karakteristisk og spektakulær farve. Den kobberrøde fuldmåne bliver ofte omtalt som en blodmåne med henvisning til farven.

Ifølge TV 2 VEJRETs prognoser tidligere fredag ville det forløbe således: Månen stod op mod sydøst klokken 21.15, og blot et kvarter efter begyndte den totale formørkelse. Klokken 22.21 var formørkelsen være på sit højeste, mens Månen først var ude af Jordens helskygge klokken 23.13 fredag aften – mens den befandt sig mod sydøst.

Den længste blodmåne i det 21. århundrede

Den totale måneformørkelse i aften var ikke af almindelig længde, men varede hele 103 minutter fra start til slut.

Det skyldtes, at fuldmånen samtidig befinder sig længst fra Jorden i sin bane – det såkaldte apogæum, hvilket gør, at Månen bevæger sig langsommere om Jorden, når den er længst fra den.

Se animation af Månens bevægelse ind i Jordens skygge. Video: Sebastian Pelt

Den næste totale måneformørkelse, der kan ses, finder sted natten til den 21. januar her til vinter.