Samfund

Flere unge gør som politikerne ønsker, når de skal vælge uddannelser

72 procent af ansøgerne er blevet optaget på uddannelserne under den koordinerede tilmelding.

Der har i år været 89.759 ansøgere på den koordinerede tilmelding, heraf er 64.943 personer blevet optaget på en uddannelse. 

Af alle dem, der er blevet optaget, er 81 procent kommet ind på deres førsteprioritet.

- Glem det perfekte

Den nye uddannelses- og forskningsminister, Tommy Ahlers, der har startet flere virksomheder, opfordrer de kommende studerende til at lægge noget af den perfekthedskultur væk, som omgiver studietiden for flere unge.

- Mange stresser over at være perfekte og jagter 12-tallerne. Men et studie handler om at følge sin nysgerrighed, dygtiggøre sig, og ikke være så nervøs for at skulle være perfekt. Hvis vi ikke tør fejle engang imellem, går vi glip af muligheden for at blive klogere og tænke nyt - det gælder både på studiet og på arbejdsmarkedet, siger han.

Har lyttet

Selvom de studerende ikke nødvendigvis skal jagte det perfekte, så viser tallene, at de kommende studerende har lyttet til både politikere og industrien, der de seneste år har efterspurgt, at flere unge uddanner sig i en mere teknisk retning.

Andelen af unge, der vælger en uddannelse inden for teknisk videnskab, er således steget med 7 procent i forhold til sidste år.

Hos Dansk Industri er man glad for, at så mange flere unge gerne vil være f.eks. ingeniører.

- Vi står i en situation, hvor vi mangler ingeniører. Så det er positivt, at så mange vælger ingeniørstudiet nu, siger Mette Fjord Sørensen, der chef for videregående uddannelser og forskning i Dansk Industri.

Særligt Aarhus Universitet springer i øjnene med en stigning på hele 15 procent fra 2017 til 2018 indenfor området.

Optaget på ingeniøruddannelser er samlet steget med 5 procent fra 2017 til 2018, og det betyder, at siden 2011 er optaget på henholdsvis diplomingeniør- og civilingeniøruddannelsen steget med hele 62 og 66 procent.

Samtidig er 5 procent flere blevet optaget på datamatikeruddannelsen.

Alt går dog ikke helt så godt, som politikerne har håbet, når det kommer til alle grene af uddannelserne.

Der er således 3 procent færre, der er kommet ind på naturvidenskabelige uddannelser og kun en stigning på 1 procent i optaget på de faglige it-uddannelser.

Design er mindre populært, men springer højest

Den uddannelse, der har den største relative vækst er design, der er steget 9 procent og har optaget 794 studerende.

Uddannelsen har dog stadig markant færre studerende end i 2014, hvor der var 939 optagne. Årsagen til dens højderspringerstatus skal derfor findes i, at optagelsestallet er dykket i de mellemliggende år.

De klassiske universitetsfag indenfor humaniora samt de faglige uddannelser på det medie- og kommunikationsfaglige område falder mest. Begge med 8 procent.

Mange har ikke fået plads

I alt 20.291 ansøgere har ikke fået deres drøm om en studieplads opfyldt. 10.526 af dem, fordi de ikke opfylder adgangskravene på nogen af de søgte uddannelser.

De resterende 9.765 er afvist, fordi der ikke er studiepladser nok på de uddannelser, de har søgt.

- Det er ikke en sjov dag for dem, der ikke har fået en plads, men der er stadig muligheder for at komme i gang med en uddannelse. Man kan supplere, så man opfylder adgangskravene næste år. Og så kan man se, om der er ledige pladser på en uddannelse, som er beslægtet med den, man har søgt optagelse på - eventuelt et andet sted i landet. Der er mange veje til at opfylde drømmen, og det perfekte studievalg findes sjældent, siger Tommy Ahlers.

For de studerende, der har fået afslag på optag, kan ledige pladser findes fra lørdag den 28. juli findes på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside.