Den underjordiske brand i Dokkedal: Det bliver bedre, men det er en lang sej kamp

Brandfolkene, der har fået assistance fra Flyvestation Aalborg, har flere dages arbejde foran sig endnu.

Under jorden i Dokkedal ulmer ilden stadig. Nu på tredje dag.

Nordjyllands Beredskab har med støtte fra Beredskabsstyrelsen arbejdet hele natten for, at branden ikke skal sprede sig. Og det arbejde fortsætter med uformindsket styrke fredag morgen.

Den gode nyhed er, at branden har fået et mindre omfang i moselaget under jorden.

- Men når det så er sagt, er det stadig en lang sej kamp med små skridt ad gangen. Vigtigst af alt er, at det bliver bedre og bedre, velvidende at det er en langsommelig proces, siger beredskabschef ved Nordjyllands Beredskab Lars Bjørndal til TV 2.

Siden torsdag morgen har beredskabet haft den store markbrand sydøst for Aalborg under kontrol over jorden. Men indsatsen kræver stadig mange folk, og fredag er cirka 50 brandfolk i gang med at bekæmpe ilden.

Uforudset situation kan opstå

Da ilden er under jorden, har beredskabschefen ikke overblik over, hvor stor en del af det 50 hektar store område, der brænder. Af samme grund er der fortsat en risiko for, at branden kan blusse op et nyt sted, selvom man indtil videre har undgået det.

- Sådan noget kan godt snyde. Der kan være store lommer under jorden, og erfaringer viser, at der kan komme en helt uforudset situation. Men vi tror og håber, vi har fat i den, så den ikke spreder sig, siger Lars Bjørndal.

Branden i Dokkedal har over jorden raseret et areal på cirka 50 hektar. Mere uklart er det, hvor omfattende branden under jorden.
Branden i Dokkedal har over jorden raseret et areal på cirka 50 hektar. Mere uklart er det, hvor omfattende branden under jorden. Foto: Rasmus Skaftved / Ritzau Scanpix

Udover brandfolk fra Nordjyllands Beredskab i Aalborg Kommune har Beredskabsstyrelsens afdelinger i blandt andet Thisted og Herning løbende bidraget til brandslukningen.

Og udskiftning i mandskabet er nødvendigt. Branden startede onsdag omkring klokken 14.30, og to dage senere er der endnu ikke en tidshorisont for, hvornår arbejdet er overstået.

- Det er ikke muligt at sige noget om. Det er stadigvæk dage, men hvor mange dage kan jeg ikke sige, siger Lars Bjørndal.

Assistance fra flyvestation

På anmodning fra beredskabet har Flyvestation Aalborg også sendt et bidrag til brandslukningen i form af tre crashtendere, som er særlige brandbiler, der anvendes i lufthavne, primært ved flystyrt.

- Indsatslederen har vidst, at vi havde nogle specialkøretøjer i lufthavnen i nærheden. Køretøjerne er meget terrængående, og de kan køre vand ind i området, så man er fri for at skulle lægge slanger ud til dem, sagde presseofficer ved Air Transport Wing Aalborg Preben Rasmussen torsdag til Ritzau.

Alligevel måtte to crashtendere torsdag aften trækkes fri af et bjærgningsfartøj, da de var kørt fast.

Flyvevåbnet har assisteret ved branden med crashtendere, der er terrængående og kan komme helt tæt på ilden.
Flyvevåbnet har assisteret ved branden med crashtendere, der er terrængående og kan komme helt tæt på ilden. Foto: Rasmus Skaftved / Ritzau Scanpix

Spærret vej

Det har på intet tidspunkt været nødvendigt at evakuere personer fra området. Men brandslukningen har påvirket trafikken.

Torsdag aften spærrede politiet et stykke af Kystvejen, der går igennem Dokkedal. Og Hjemmeværnet er rekvireret til at foretage afspærringer og trafikkontrol.