Lægemangel får regeringen til at fritage ældre læger for særlige krav

16x9
Regeringen vil lade læger over 65 år slippe for at gennemgå krav om dokumentation af deres praksis. Foto: BAX LINDHARDT / Scanpix Danmark

Regeringen vil lade læger over 65 år slippe for at gennemgå krav om dokumentation af deres praksis.

For blot to måneder siden så det ud til, at tusindvis af patienter ville komme til at stå uden læge næste år. 200 praktiserende læger har nemlig søgt om dispensation for de skærpede dokumentationskrav, som kommer med den såkaldte akkreditering, forudsat at de går på pension inden september næste år, hvor akkrediteringen senest skal have fundet sted.

- Flere af lægerne har sagt, at de vil fortsætte, hvis de kan slippe for akkrediteringen, imens andre har sagt, at de vil fortsætte, hvis de kan få hjælp til den, siger Jonatan Schloss, som er direktør i Praktiserende Lægers Organisation, til DR P4 København.

Men nu er der udsigt til, at de 92 praktiserende læger over 65 år, som har søgt om dispensationen, alligevel ikke behøver at gå på pension. Står det til regeringen, skal man nemlig fritage læger over 65 år fra akkrediteringen.

Forslag skal afhjælpe lægemangel

Forslaget er i forsøg på at imødegå den lægemangel, der har ramt flere dele af landet. Det skriver DR P4 København. Og den udmelding får opbakning fra PLO.

- I en tid med lægemangel har vi brug for at gøre alt for at holde de praktiserende læger i arbejde så længe som muligt, siger Jonatan Schloss.

Men det er ikke entydigt positivt, at flere læger uden kravet om akkreditering vil kunne forsætte som praktiserende. Ikke når det kan blive på bekostning af kvaliteten, siger direktør i Danske Patienter, Morten Freil.

- Vi anerkender, at der er en udfordring med at rekruttere læger og have tilstrækkelig lægedækning – derfor er det jo godt, at man forsøger at løse problemerne, siger Morten Freil til DR P4 København:

- Men man skal ikke løse problemerne ved at gå på kompromis med de krav, der sættes op for almen praksis, som sikrer kvaliteten. Og det er jo netop det, som akkrediteringen skal medvirke til, understreger Morten Freil.

LA: Akkreditering er meget bureaukratisk

Ifølge May-Britt Kattrup, som er sundhedsordfører for Liberal Alliance, så er det dog netop hensynet til patienter, der vejer tungt i regeringens beslutning om at fritage de ældste praktiserende læger for akkreditering.

Hun understreger, at det vigtigste er, at alle borgere har adgang til en læge tæt på, hvor de bor, og at kvaliteten og patientsikkerheden er i orden.

- Akkreditering er en meget bureaukratisk ordning, som tager meget tid fra lægerne – tid som de i stedet kunne bruge på patienterne, siger May-Britt Kattrup til DR P4 København.

Som supplement til regeringens forslag skal de praktiserende læger over 65 år, der ønsker sig fritaget fra akkreditering, til gengæld sige ja til at indgå i klyngesamarbejde med andre praksisser, hvor de skal mødes og arbejde med kvalitetsdata og kvalitetsudvikling.

Det har ikke været muligt for DR P4 København at få en kommentar fra Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), da hun er på ferie.