Samfund

Knastør sommer giver tårnhøje priser på el

Tørken betyder ikke kun en højere varmeregning. Prisen på el er historisk høj og uden masser af regn bliver den "meget høj" til vinter, siger ekspert.

Det er ikke kun Danmark, der efter flere måneder med meget lidt eller slet ingen nedbør fra oven tørster så meget, at juli ser ud til at blive den tørreste af sin slags nogensinde målt.

Vores nabolande Sverige og Norge er ramt af den samme tørke – faktisk i en sådan grad, at tørken i Sverige er den værste i mellem 42 og 159 år, afhængigt af hvor i landet man befinder sig.

Og det har altså en direkte betydning, når du trykker på kontakten til kaffemaskinen, tænder for ovnen, lader telefonen op – eller lader ventilatoren køre hele natten for at kunne sove i varmen.

Prisen på el er lige nu historisk høj

Anders Plejdrup Houmøller

For i Danmark får vi en stor del af vores strøm fra især norske og svenske vandkræftværker, og på grund af tørken er vandniveauet i de nordiske vandmagasiner historisk lavt, hvilket lige nu giver tårnhøje elpriser for årstiden.

Tæt på en fordobling af elprisen

På den nordiske elbørs Nord Pool, hvor elselskaberne køber og sælger el, er prisen for en kilowattime (kWh) torsdag vest for Storebælt 41 øre, mens den øst for Storebælt er 42 øre.

På samme dag sidste år var prisen til sammenligning 24 øre både øst og vest for Storebælt.

- Prisen på el er lige nu historisk høj. Det er en meget høj pris for el for årstiden, da prisen på el normalt er meget højere om vinteren, hvor efterspørgslen er højere, siger Anders Plejdrup Houmøller, der er elkonsulent og tidligere chef for den danske del af elbørsen Nord Pool.   

Tørke rammer danskerne på pengepungen

Mandag kom det frem, at tørken på grund af en dårlig høst af halm allerede har betydet en højere varmeregning for kunderne hos de kraftvarmeværker, der fyrer med denne kornsort.

Hvis du er blandt de over 200.000 danskere, der med den nyhed troede dig sikker, fordi du har elvarme eller har vedvarende energi som solceller eller varmepumper, der er eldrevet, kan du imidlertid tro om igen.

Hvis du har eldrevet varme af den ene eller anden art, kan du mærke de høje elpriser nu

Anders Plejdrup Houmøller

For selvom prisen på el i Danmark kun udgør cirka en femtedel af hele elregningen på grund af afgifter med mere, så vil stigningen på 17 og 18 øre per kWh i år i forhold til sidste år altså kunne mærkes på pengepungen. Især hvis du er blandt de danskere, der bruger elvarme.

Hvis dit årlige forbrug lyder på 4450 kWh – hvilket en almindelig gennemsnitsfamilie uden elvarme på to voksne og to børn i et 150 m2 stort hus ifølge Dansk Energi bruger – vil din elregning med en stigning på 17 øre per kWh stige med 756,5 kroner.

Hvis du er elvarmekunde med et årligt forbrug på eksempelvis 20.000 kWh – som er det gennemsnitlige forbrug for en elvarmekunde – vil din elregning med en stigning på 17 øre per kWh derimod stige med 3400 kroner.

- Hvis du har eldrevet varme af den ene eller anden art, kan du mærke de høje elpriser nu. Hvis engrosprisen på el bliver fordoblet, slår det direkte igennem på elregningen, siger Anders Plejdrup Houmøller.

Eksperterne tror på regn

Lige nu er niveauet i de nordiske vandmagasiner på sit laveste niveau i flere år, og det er faretruende tæt på det laveste gennemsnitsniveau for perioden 1990-2012.

Hvis der i efteråret ikke falder vedvarende og længerevarende regn, så de nordiske vandmagasiner bliver fyldt op, vil det ifølge Anders Plejdrup Houmøller betyde ”meget, meget voldsomme elpriser til vinter”.

Der er imidlertid ikke noget i el-handlernes prognoser, der lige nu tyder på, at det vil blive tilfældet. For ligesom der findes en børs for el, findes der også markeder – såkaldt forwardmarkeder – der forsøger at forudse, hvad prisen på strøm vil blive fremadrettet.

Og lige nu ligger den forventede pris for el til vinter faktisk markant under den nuværende elpris – noget, der ifølge Anders Plejdrup Houmøller er "højst usædvanligt".

Regnmeldinger er meget usikre

Det skyldes, at sandsynligheden for at der snart vil falde regn efter en lang periode uden regn, ifølge eksperterne er større, end for at tørken vil fortsætte hele efteråret.

- Og faktisk er der i dag kommet lidt vådere tegn i prognoserne, så det er også udtryk for, at hvis der kommer vådt vejr, så falder priserne – og det er det, vi prøver at forudsige priserne på baggrund af, siger Morten Wethje Søndergaard, der er trader hos NEAS Energy.

Hos TV 2 Vejret er man dog ikke helt så sikker på prognoserne.

- Der er ganske rigtigt prognoser, som viser tegn på, at der kan komme mere nedbør, når vi kigger længere ind i næste uge. Men som det har været hele sommeren, så er der en tendens til, at det bliver udskudt gang på gang, siger Sebastian Pelt, der er meteorologisk assistent hos TV 2 Vejret.

Ifølge ham vil en del af den nedbør, der kan komme, falde som regn- og tordenbyger, og det betyder, at der vil være meget store lokale forskelle i nedbørsmængder.

- Nogle kan få rigtig meget, mens andre områder intet får. Det, der virkelig mangler, er et udbredt og langvarigt regnvejr, siger Sebastian Pelt.