Samfund

Ilden ulmer under jorden efter stor naturbrand

Selvom branden er under kontrol, kan ilden arbejde sig under grøfter og starte brande i helt nye arealer.

Brandfolk fra Nordjyllands Beredskab kæmpede hele natten for at slukke en stor naturbrand ved Dokkedal sydøst for Aalborg.

Torsdag morgen var markbranden så meget under kontrol, at den ikke længere spredte sig.

Flammerne ulmede dog stadig i jorden, og derfor var slukningsarbejdet langt fra slut, og ekstra mandskab var på vej, fortalte indsatsleder Rene Nikolajsen til TV 2.

Ikke under kontrol

Og torsdag formiddag er situationen under jorden stadig ikke under kontrol, oplyser beredskabschef ved Nordjyllands Beredskab Lars Bjørndal til Ritzau.

Risikoen ved en underjordisk brand er, at flammerne igen kan få fat over jorden.

- Arealet herude er omgivet af nogle temmelig dybe grøfter på et par meter. De plejer at være fyldt med vand. Det er de lige knap i øjeblikket. Bekymringen er, hvorvidt ilden kan arbejde sig under de grøfter og starte brande op i helt nye arealer, siger Lars Bjørndal.

Området er en højmose med "usandsynligt meget spagnum under muldjorden", fortæller beredskabschefen.

- Det brænder rigtig langt nede, siger han.

40 brandfolk i sving

I løbet af natten kæmpede 60-70 brandfolk med branden, oplyser Lars Bjørndal. Torsdag formiddag er det lidt færre.

- Vi har cirka 50 mand indsat nu i alle mulige køretøjer for at bekæmpe den her brand, som man ikke kan se så meget til, men primært foregår under jorden, fortæller indsatsleder ved Nordjyllands Beredskab Rene Kærup. 

Brandfolk fra Nordjyllands Beredskab kæmpede hele natten for at slukke en stor naturbrand ved Dokkedal sydøst for Aalborg. Men den ulmer fortsat under jorden. Video: Redaktionen

Udover brandfolk fra Nordjyllands Beredskab i Aalborg Kommune har Beredskabsstyrelsens afdelinger i Thisted og Herning løbende bidraget til brandslukningen.

Desuden er to mand på vej fra Sydjylland, så Beredskabsstyrelsens afdelinger i alt assisterer med 45 mand torsdag formiddag. Det skriver operativ chef Lars Høgh Schou på Twitter.

Branden startede onsdag omkring klokken 14.30 og har siden spredt sig til et område på 50 hektar. Marken, der brænder, er cirka en kilometer lang.

Det har ikke på noget tidspunkt været nødvendigt at evakuere folk i området.