Derfor skal du tænke dig om - så hurtigt kan et cigaretskod starte en brand

En stor del af de naturbrande, der har floreret i Danmark i løbet af juli, er menneskeskabte, forklarer sekretariatschef.

Den brandvarme sommer i Danmark har medført et stort antal naturbrande landet over.

Alene i juli alene er brandvæsenet næsten 1000 gange blevet kaldt ud til større og mindre naturbrande forskellige steder i Danmark. Det er et væsentligt højere antal end gennemsnittet for de seneste fem år, som er 174.

Daniel Weinreich, der er afdelingsleder ved Vestsjællands Brandvæsen, viser i et forsøg med et cigaretskod, hvor lidt der skal til, før ilden breder sig.

I løbet at et minut har gløden fra cigaretten udviklet sig til flammer i det tørre hø, der kan starte en større markbrand i løbet af kort tid.

Bjarne Nigaard, der er sekretariatchef ved Danske Beredskaber, siger, at et flertal af de naturbrande, der har ramt Danmark, er menneskeskabte.

- Det er jo rigtig sjældent, at naturen står derude og selvantænder. Lyn er en af de muligheder, der er, men dem har vi ikke haft mange af. Derfor er der kun tilbage at sige, at det er menneskelig adfærd, som rigtig mange gange er skyld i det her, siger han.

Han nævner cigaretskodder, som bliver kastet i naturen, eller et stykke glas fra en øl- eller vinflaske, som virker som et forstørrelsesglas, når solens stråler rammer, som eksempler på effekter, der kan starte en naturbrand.

- Tallene kunne tyde på, at der er rum til forbedring. Vi har allerede indført et afbrændingsforbud over hele landet, men på trods af det så oplever vi altså den her seksdobling af udkald til naturbrande.

Tag ting med hjem

Bjarne Nigaards bedste råd for at undgå yderligere brande er, at man udviser større omtanke, når man bevæger sig i naturen.

- Tag nu de ting med, som man tager med ud i naturen. Cigaretskoddet skal med hjem, coladåsen skal med hjem, vinflasken skal med hjem. Der skal så lidt til, før det går rigtig galt derude, siger han.

Galt er det gået i Lille Vildmose sydøst for Aalborg, hvor op mod 50 brandmænd det seneste døgn har kæmpet med en større brand på et område med marker. Og det ser ikke ud til, at branden kommer under kontrol lige med det samme, vurderer Rene Kærup, der er indsatsleder.

- Problemet herude er, at det ikke bare er kornet, der brænder, men det er undergrunden, der brænder. Så det ligger og ulmer – det er ikke flammer, men en ulmebrand, der bevæger sig rundt under jorden og er meget varm, siger han.

Kan blusse op igen

Selvom brandfolk hælder vand ned over det ramte område, så er det ikke sikkert, at det når frem til gløder, der kan danne sig langt nede under jorden. Vandet kan også risikere at fordampe inden det når ned til gløderne.

Nogle steder kan gløderne derfor ligge og ulme videre og pludselig blusse op igen – især hvis der er vind.

Til at få bugt med branden, er der blevet indsat to slukningskøretøjer fra Aalborg Lufthavn. Bilerne vejer 30 tons og kan opbevare 9000 liter vand. Samtidig arbejder cirka 50 brandmænd i slukningsarbejdet.

Alene i juni og juli har der været flere naturbrande end der normalt er i Danmark på et helt år