Samfund

Svenske kampfly bomber skovbrand

I et forsøg på at fjerne ilt fra en skovbrand har svenske kampfly som et forsøg kastet bomber mod branden.

Det svenske militær har besluttet at optrappe kampen mod en skovbrand, der har bevæget sig ind på et militært øvelsesanlæg. Militæret har skiftet vandbomberne ud med rigtige bomber. Det skriver mediet SVT på sin hjemmeside.

- Det er et forsøg på at fjerne al ilt fra branden, og det kan kun lade sig gøre, fordi ilden har bevæget sig ind på et militært øvelsesanlæg, siger Johan Szymanski, der er chef for slukningsarbejdet i området, til SVT.

En brand nær skydebanen i Älvdalen har i to uger modstået 50 brandfolks forsøg på at slukke ilden.

I første omgang har forsøget båret frugt, vurderer Johan Szymanski. Den del af branden, som blev bombet, er gået ud.

- Vi kan også se, at brandene, som findes lidt længere borte, ikke er blevet påvirket negativt af bomben. Der har ikke været nogen spredning på grund af bombningen, siger han til SVT.

42 naturbrande fortsat i gang

Der har været fokus på at få slukket branden nær militæranlægget, fordi der er samlet en del ammunition på stedet. Slukningsarbejderne har for deres egen sikkerheds skyld holdt sig en kilometer fra ammunitionsdepoterne, hvilket har hæmmet deres indsats.

Derudover har vandbombning af branden ikke haft den ønskede effekt.

Det har ifølge Johan Szymanski tvunget beredskabet i området til at tænke kreativt. Derfor har man valgt at forsøge sig med bomber.

Onsdag eftermiddag er der ifølge den svenske beredsskabstjeneste fortsat 42 naturbrande i gang rundt om i landet. De tre største brande er i henholdsvis Gävleborg, Jämtland og Dalarna kommune. 

Udover at de svenske beredskabsmyndigheder har fået assistance fra hjemmeværnet og militæret, er der også blevet tilkaldt hjælp udefra.

Lande som Danmark, Italien, Portugal, Østrig, Polen, Litauen, Frankrig, Norge og Portugal har sendt helikoptere, fly, køretøjer og personale til det centrale Sverige. 

Det er jagerfly som disse, der skal være med til at stoppe skovbrandene.

Dyre brande

Brandene har ført til, at skov til en værdi af over 900 millioner svenske kroner (cirka 650 millioner danske kroner) er gået op i røg i Sverige.

Det oplyser den svenske skovstyrelse i en pressemeddelelse. Tallene er foreløbige beregninger, tilføjer styrelsen.

I de seneste uger er omkring 25.000 hektar skov - eller 250 kvadratkilometer - brændt ned. 

Søndag sagde Sven-Erik Hammar, der er formand for sammenslutningen af skovejere under det svenske landbrugsforbund LRF, at når alle tab gøres op, vil det dreje sig om "ufatteligt store summer".

Oveni de omkring 2,6 millioner kubikmeter træ, der indtil videre er gået op i røg, kommer omkostninger for efterslukning samt oprydning og håndtering af beskadiget tømmer, fortalte han.