Samfund

Nye tal: Unge under 15 år arbejder med alkohol i stor stil

9,3 procent af de unge, der arbejder ved udskænkning af alkohol, er under 15 år. Ifølge Jobpatruljen er der tale om ungarbejdere ned til 13 år.

Hvis du synes, at din bartender i strandbaren ser lige lovlig ung ud, er der ikke noget at sige til det.

Siden det sidste år blev lovligt for unge mellem 15 og 18 år at udskænke alkohol, viser nye tal fra Jobpatruljen, at unge helt ned til 13-årsalderen nu finder arbejde, hvor der serveres alkohol.

Det er åbenbart blevet normalt at få serveret alkohol fra børn

Tina Møller Madsen

I undersøgelsen arbejdede næsten hver 10. ungarbejder under 15 år steder, hvor der blev udskænket alkohol, skriver Fagbladet 3F. Det samlede antal adspurgte var 215 unge under 15 år.

- Det virker som rigtig mange. Vi var nysgerrige på, om den nye lovgivning overhovedet ville medføre en forskel på antallet af unge bag baren, hvilket vi nu kan se, at den har, siger jobpatruljekonsulent Jon Henningsen.

Lovændring har skubbet til grænserne

Det var regeringen, der trods ekspertadvarsler sidste år vedtog lovændringen, som giver unge ned til 15 år tilladelse til at servere alkohol.

Lovændringen ser ud til at have skubbet til grænserne for, hvor ung man kan være for at lange fadøl over disken.

Det mener Tina Møller Madsen, der er formand for 3F Privat Service, Hotel og Restauration, i hvert fald.

- Det er jo helt vildt, at så unge kan stå i den situation. Børn skal ikke servere alkohol til andre børn og heller ikke til voksne.

- Da grænsen for udskænkning var 18 år, kunne man risikere at møde en 17-årig bag baren, men nu hvor grænsen er sat ned, er det åbenbart blevet normalt at få serveret alkohol fra børn. Det er slet ikke okay, siger Tina Møller Madsen.

Det er en klar ændring fra sidste år, og fra før den nye lovgivning trådte i kraft, mener Jobpatruljen.

- Det seneste år er der sket en fordobling af unge, der udskænker alkohol, så restaurationerne har helt klart taget lovgivningen til sig. Vi har dog også mødt unge, som har været udsat for ubehagelige episoder, særligt med berusede mennesker, siger Jon Henningsen.