Samfund

Flydende vand fundet på Mars

Forholdene minder om underjordiske søer på jorden, hvor man ved, at der er betingelser for liv.

Jagten på vand på Mars har været mindst fire årtier undervejs, og gang på gang har forskerne fundet is, tegn på vand, men intet permanent vand. Men nu ser det ud til, at den langvarige søgen er ovre: 

Radarinstrumenter på et rumfartøj har fundet, hvad der tilsyneladende er en sø af flydende vand 1,5 kilometer under isen på den røde planet for første gang nogensinde.

- Det er kæmpestort. Man havde næsten opgivet at lede efter vand på Mars, som vi ellers ved har haft mange lighedspunkter med jorden i fortiden, fortæller planetforsker Christine Schøtt Hvidberg fra Niels Bohr Instituttet til TV 2.

Søen, der er omkring 20 kilometer i diameter, befinder sig på planetens sydlige pol, og det er ifølge forskerne bag muligt, at mikrobiologisk liv kan leve i søen, der er af saltvand.

Ligner søer fra jorden

Fundet er blevet offentliggjort i det videnskabelige magasin Science onsdag og er lavet af et italiensk forskerhold. De har brugt tre år på at samle radarsignaler, der er blevet indhentet af Det Europæiske Rumprograms rumfartøj Mars Express.

Søen kan måske gøre det muligt, at vi kan besvare et af forskningens mest eksistentielle spørgsmål: Om der findes liv andre steder i solsystemet. 

Vand i flydende form regnes som en afgørende forudsætning for liv, og selvom fundet af flydende vand på Mars ikke er et bevis på, at der er liv, så øger det bestemt sandsynligheden, forklarer Christine Schøtt Hvidberg.

På jorden findes der nemlig lignende søer, der befinder sig under isen. 

- Det ligner de samme forhold, som man kan finde i søen Lake Vostok under isen i Antarktis. Her har man blandt andet fundet forskellige mikroskopiske såkaldte bjørnedyr, som er små organsimer, der kan overleve under helt ekstreme forhold med højt saltniveau, kulde og mørke i meget lang tid, siger hun.

- I forhistorien var der floder og søer på Mars, så det er muligt, der har været forhold, hvor liv kunne dannes, og det stadig findes dernede.

Det er mere end 3,5 millarder år siden, at Mars blev til den kolde og tørre planet, den er i dag.

Næste skridt: Komme ned til vandet

Resultaterne fra radarne, der har ledt efter vand i undergrunden siden starten af 00'erne, er blevet gennemgået i to år for at sikre, at de har fundet vand i flydende form og ikke is eller anden lignende substans.

Næste skridt er at undersøge, hvorvidt der så er liv i søen - og hvilken slags. 

- Det ser meget lovende ud. Hvordan de vil undersøge det, ved jeg ikke. Måske vil man bore ned til den, siger Christine Schøtt Hvidberg.

Det konstaterer Roberto Orosei, der er hovedforfatter på artiklen i Science, da også i sin forskning. Han mener, at søen vil være et oplagt sted at indlede jagten på liv på Mars.