Samfund

Alt, der kan køle, bliver revet af hylderne i det rekordvarme Danmark

En kunde var forbi 12 forskellige butikker i jagten på en ventilator.

Der er ikke tid til at stille ventilatorerne op på hylderne. I stedet bliver de kørt direkte ind på den palle, de er leveret på - og det er der god grund til.

Allerede 45 minutter inden varerne kom med en lastbil bag butikken, stod den første kunde klar til at købe.

- Den er til min mor. Hun ligger derhjemme og kan ikke komme op af sengen, så hun har det virkelig varmt, siger den tålmodige køber i Elgiganten i Glostrup, Heinrich Them.

Han er langt fra den eneste, der har fået ideen om at købe elektronik, der kan bidrage med en kølig brise i den varme danske sommer. 

Stueventilatorerne, blæsere og airconditionanlæg er de mest populære produkter hos forhandlerne, som melder om himmelflugt i salget.

Sælger mange gange flere

Med udsigt til en uge med hedebølge - tre dage, hvor gennemsnitstemperaturerne rundt i Danmark overstiger 28 grader - er hungeren efter kulde stor. Det kan studerende Nynne Labuz skrive under på. 

- Jeg kan ikke holde ud at være derhjemme. Det er for varmt. Jeg har kun et vindue, så jeg kan ikke få gennemtræk, og det er 31 grader døgnet rundt, siger hun. 

Hun har været i 12 forskellige butikker for at finde blæseren og har rejst i omegnen af 20 kilometer for det.

 Det kan da også mærkes i butikkerne, at der er fart på. 

- Det går som varmt brød, siger butikschef Marcus Monazam, mens han kan holde øje med, at bunken med de nyleverede ventilatorer svinder ind. 

De har solgt mere end fire gange så mange varer som sidste år i samme peride. Samme tendens ses i konkurrenten Power, hvor salget af det kølende elektronik er tidoblet.

- Det er ikke til at tro sine egne øjne, når man følger salget minut for minut. Det går hurtigt med salget af både ventilatorer, der koster 179 kroner, og dem, der koster 5000 kroner, siger Simon Frølich, salgschef i Power, der kalder det en "forrygende sommer".

Søger ekstra leverandører

I begge kæder har de været nødt til at finde flere leverandører af elektronikken for at kunne møde efterspørgslen.

- Lige nu bestiller vi selvfølgelig varer efter vejrudsigten, siger Marcus Monazam fra Elgiganten og understreger, at de ikke regner med, at folk vil komme forgæves efter varerne.

- Vi kan stadig holde danskerne kolde ved at hente ekstra partier, lyder det også fra Simon Frølich fra Power.

- Men det bliver ikke nemmere at finde varerne i Europa, siger han med henvisning til, at der er fart på salget overalt i verdensdelen og mange leverandører kæmper for at følge med.

Også i Jysk kan de mærke, at sommeren er usædvanlig.

Her er det havemøbler og parasoller, der bliver revet væk. På landsplan er der solgt for omkring 13 procent mere af de sommervenlige varer, mens der i Midtjylland er solgt hele 25,4 procent mere.