Samfund

Søværnets dykkere i vandet efter tredje granat i år på badestrand

Forsvaret har afsøgt Lille Kulgab i jagten på en skarpladt granat.

Tre granater fra 2. verdenskrig er fundet ved Liseleje.

Lørdag rykkede Søværnets Minørtjeneste ud for at fjerne en granat ud for stranden ved Lille Kulgab ved Halsnæs, skriver sn.dk.

Det skete efter, at en havsvømmer torsdag fandt granaten i vandet. 

Og det er langt fra første gang, der er gjort sådan et fund ved stranden. Faktisk er det tredje gang inden for blot 14 dage, at det er sket ved Lille Kulgab.

Stranden ligger tæt ved Melbylejren, der over en periode på 100 år - frem til 2003 blev brugt af forsvaret - blandt andet som skydeterræn efter 2. verdenskrig, skriver sn.dk.

Derfor kommer cheflivredderen ved Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste, John Mogensen, nu med en opfordring til badegæsterne, i tilfælde af at de finder en granat eller andre militære genstande. 

- De sidste to granater har været skarpladte, og det er denne også, har jeg fået fortalt. Så hvis folk finder granater, skal de lade dem ligge og fortælle os, hvor de er. Så er vi godt kørende, siger han til TV 2 lørdag formiddag.

- Vi vil ikke risikere, at der kommer nogle unger og samler dem og tror, de skal lege med dem, bare fordi de har set noget smart på film.

Ifølge John Mogensen var Søværnets Minørtjeneste lørdag morgen til stede på stranden, hvor de afsøgte området for at finde granaten, som havsvømmeren fandt torsdag.

Aktionen gik i gang klokken 8, men klokken 12 havde man ikke været i stand til at finde granaten på grund af dårlig sigtbarhed i vandet.

Aktionen er derfor indstillet, indtil vejrforholdene bliver bedre.

Flere granater

Også andre steder i landet er der dukket flere granater op hen over foråret og sommeren.

For seks dage siden - den 15. juli blev et granathoved fundet på stranden ved Mariendal Havbakker i Østjylland. Her måtte Forsvarets ammunitionsryddere, ifølge Aarhus Stiftstidende ud for at sprænge granathovedet.

I april fandt en turist to granater fra 2. Verdenskrig på Halk Strand ved Haderslev. De to granater blev senere sprængt.

I forhold til det seneste fund på stranden ved Lille Kulgab håber Søværnets Minørtjeneste dog at kunne få granaten hjem i hel stand.

Stranden ligger i nærheden af Melbylejren, som har været brugt af forsvaret i 100 år frem til 2003, blandt andet som skydeterræn efter 2. verdenskrig, og det er ikke første gang, at Søværnets Minørtjeneste lægger vejen forbi.

Skød ud over vandet

Cchef for Søværnets Minørtjeneste, Lars Møller, forklarer, at der er tale om granater fra skydeterrænet, som går helt tilbage fra 2. Verdenskrig. 

- Før i tiden lå man og skød ud over vandet. Op igennem tiden er vi kommet her rigtig meget. Det er ikke nogen ny sag, at der ligger granater. Det har der altid ligget, siger han.

Frem til 2003 sørgede Søværnets Minørtjeneste for at rydde stranden forud for badesæsonen, men i dag er det ikke usædvanligt, at det er havsvømmere, der spotter granater.

Sprænger ikke af sig selv

Lars Møller forsikrer, at der ikke er grund til at gå i panik, hvis man finder en granat. 

- Det er ikke farligt, fordi man kigger på det. Det er ikke noget, der begynder at sprænge af sig selv, siger han. 

I stedet opfordrer Lars Møller, at man kontakter livredderne på stranden, som kan bringe fundet videre. Udenfor livreddersæsonen bør man ringe til politiet.

- Man må aldrig begynde at røre ved det. Man skal lade det ligge og lægge mærke til, hvor man befinder sig og huske det. Eventuelt kan man ligge en lille stenbunke på stranden, inden man ringer til politiet. Så kommer vi og tager os af det, slutter Lars Møller.

Søværnets Minørtjeneste er for tredje gang på 14 dage rykket ud for at finde en granat ved Lille Kulgab. Video: Marie Jensen