Samfund

Bodybuildere søger lægehjælp efter olie-indsprøjtning - forbund er overrasket over farlighed

Den står på bitter fortrydelse for de mange, der henvender sig efter at have injiceret olie i kroppen.

Paraffinolie hører hjemme i en glasbeholder med en væge i på terrassen i de lange sommeraftener. Og kan til nød bruges som afføringsmiddel. Men man skal ikke sprøjte det ind i kroppen for at ændre på formerne.

Sådan siger Ebbe Eldrup, overlæge på Herlev Sygehus med speciale i hormonsygdomme, ovenpå TV 2s historier de seneste dage om bodybuildere, der sprøjter paraffinolie i deres kroppe for at fremstå mere muskuløse.

- De sidste dage har vi fået cirka 10 henvendelser fra unge, som frygter at være blevet syge af det. Vi henviser dem til egen læge for nærmere undersøgelse. Der er både tale om folk, som har symptomer, og som frygter, de kan få det, siger Ebbe Eldrup til TV 2.

På Herlev Sygehus har man også kunnet aflæse interessen på hospitalets Facebook-opslag. Det er blevet set og delt langt hyppigere end ellers, hvilket også kan være et tegn på, at problemet med brug af paraffinolie er mere udbredt end først antaget.

TV 2s reportager har vist, at brugen af paraffinolie som kosmetisk middel bliver misbrugt mange steder.

Nyrerne kalker til, og det kan blive fatalt

I det mest ekstreme tilfælde har man brugt en fugepistol - som man kender fra byggebranchen - til at indføre stoffet med frem for en almindelig injektionssprøjte.

Paraffinolien er skadelig, fordi den laver nogle forandringer i musklerne, som forårsager forhøjet kalk i blodet. Når det sker, går det udover nyrerne, der kalker til, og det kan få fatale konsekvenser og i værste fald være dødeligt, advarer Ebbe Eldrup.

- Man skal bare lade være. Der er ingen af dem, der har henvendt sig til os, som ikke bittert fortryder at have gjort det her. At fjerne paraffinolien igen er umuligt, og man må også fastslå, at der altså ingen genveje er til større muskler, siger overlægen.

Bodybuilderforbund vil advare mod brug

I Dansk Bodybuilding og Fitness Forbund (DBFF) er man klar til at gå ud og advare medlemmerne om den farlige flirt med paraffinolie.

- Det, der overrasker og ryster mig, er, hvor farlig brugen af olie er. Jeg synes ikke, det er en del af vores forbund, og hvis det bliver opdaget ved indvejning til konkurrence, bliver man taget ud, fortæller formand Jørn Kim Jensen fra DBFF til TV 2.

I forbundet vil man nu aktivt udbrede budskabet om, at man ikke skal skyde genvej til større muskler.

- Vi fortæller om det på de sociale medier og holder også nogle seminarer rundt om i landet, hvor vi fortæller om faren ved det, siger Jørn Kim Jensen.

For to år siden kendte man stort set ikke til misbruget af paraffinolie. Men siden har overlæge Ebbe Eldrup og Herlev Sygehus oplevet en række tilfælde, og i dag er omkring 30 personer i behandling.

Også udenfor bodybuildermiljøet kender man til brugen af paraffinolie for at skyde kosmetisk genvej.

TV 2 har interviewet Christina Andersen, som for at få større barm sprøjtede mere end en halv liter olie i hvert bryst. I dag har hun fået amputeret begge sine bryster efter at have befundet sig i et smertehelvede.