Samfund

28-årig skød olie i vennerne med fugepistol: - Jeg fortryder det ikke

Flere mænd i bodybuildermiljøet skyder genvej til større muskler. Men den store krop har også store skyggesider.

Silvan var det byggemarked, der lå tættest på. Det var her, Lucas Emdal gik ned for at købe det nødvendige værktøj.

Han husker ikke, hvem der præsenterede ham for ideen, og når han fortalte den videre til andre, troede de, han var skør. Men fugepistolen var både hurtig og effektiv, så sådan en skulle han have.

Derudover krævede hans projekt en tur på apoteket. Her skulle han have en pakke af de allerstørste og tykkeste nåle og en flaske paraffinolie.

Ekspedienterne bag disken stillede indimellem nysgerrige spørgsmål eller kiggede mærkeligt på ham, men i sidste ende var både nåle og olie receptfri.

Deres intuition fejlede dog ikke noget. Lucas Emdal skulle ikke fuge noget i hjemmet. Han havde heller ikke brug for afføringmiddel, brændsel til lamper eller olie til sine klinker, som er de normale anvendelser til paraffinolie.

I stedet blev olien lagt på radiatoren eller fik en tur i mikrobølgeovnen, så den blev varm og mere tyndtflydende. Herefter kom den i sprøjten, og sprøjten blev sat ned i fugepistolen.

Normal anvendelse af paraffinolie

- Behandling af træ og klinker.

- Smøring af maskindele.

- I varmeapparater, komfurer og lamper.

- Afføringsmiddel.

Så var Lucas Emdal klar til at hjælpe sine venner og bekendte med at indfri deres drømme; drømme om store muskler uden stramme kostplaner, tunge vægte og timevis i træningscenteret.

I løbet af en time kunne han skyde cirka 120 milliliter paraffinolie direkte ind i musklerne på dem og gøre arme, skuldre, nakke og bryst større. En behandling, han selv vurderer, han har foretaget på 15. Man hjælper jo sine venner, som han udtrykker det.

- Det er skørt og vanvittigt, når man tænker over det. Jeg ved ikke, hvad jeg har tænkt på. Jeg kan ikke give noget svar, siger Lucas Emdal, der er 28 år og håndværker.

Deform krop i undtagelsestilstand

I dag står det klart, at det ikke nødvendigvis var den smarteste vennetjeneste.

Paraffinolien har nemlig vist sig at være alt andet end ufarlig. Det ved Lucas Emdal selv alt for godt.

Han har også selv fået den skudt ind i musklerne. Han går rundt med over en liter af olien i kroppen, og det er med livet som indsats.

Olien skader nemlig nyrerne og skaber en slags ’undtagelsestilstand’ i kroppen, så den opsuger farligt høje koncentrationer af kalk i kroppen. Store mængder binyrebarkhormon holder Lucas Emdal og formentlig også flere af dem, han har stukket, i live. Men det får også hans krop til at svulme op. Hans hænder er så påvirkede, at han tager store portioner morfin for at komme igennem det, han kalder et dagligt smertehelvede.

Derudover har Lucas Emdal olie i lungerne, der giver problemer med åndedrættet. Hans bryst er blevet så deformt, at han nu går og venter på en operation, knæene reagerer på den ekstra vægt, og psykisk har han fået store udfordringer.

- Det har skabt en form for angst, fordi jeg ikke føler mig stærk nok. Jeg ser stor og stærk ud, men jeg mister kræfter hele tiden hver dag. Selv normale ting bliver svært. Jeg kan ikke holde om ting med hænderne for eksempel, fortæller han til TV 2.

Går smertefuld fremtid i møde

Omkring 30 personer er i øjeblikket under behandling for skader skabt af paraffinolie skudt ind i musklerne. Det fortæller overlæge ved Herlev Hospital Ebbe Eldrup.

Desværre kan han ikke give dem gode nyheder eller håb for fremtiden.

- Vi kan behandle deres kalk, så de ikke skader deres nyrer, og så de slipper for de alvorligste bivirkninger. Men vi kan ikke helbrede dem, siger overlægen.

Og patienterne kan heller ikke håbe på at få en ny nyre. For den vil også blive ødelagt af olien i kroppen. Med andre ord er der lige nu ingen anden udvej end at leve med konsekvenserne. 

- Det er virkelig noget lort. Man ødelægger sit liv, det er helt sikkert. Jeg ønsker ikke, at nogen skal gå igennem det, jeg har været. Ikke engang min værste fjende. Der er ikke nogen fremtid i det her. Det er svært at komme op igen. Jeg ved ikke, om jeg nogensinde kommer op igen, siger Lucas Emdal.

Flere og flere bodybuildere vælger at skyde genvej for at få større muskler. Video: Mads Schmidt Hansen

Fortryder ikke

Selvom han ikke ønsker smerterne for sin værste fjende, fortryder han dog ikke, at han har hjulpet sine venner med at skyde olie i musklerne med fugepistol.

- Nej, det gør jeg faktisk ikke. Jeg ved, man kan gøre det rigtigt og forkert. Jeg siger ikke, jeg har gjort det 100 procent korrekt, men jeg ved, jeg har gjort, som man skal ifølge lægeverdenen, når man injicerer, siger han.

Det lyder jo mærkeligt ikke at fortyde, at du har stukket 15 mennesker, når du selv er så syg.

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige til det. Hvis de er blevet syge, er jeg ked af det, men det var deres eget valg. Jeg har ikke gjort det i nogen ond mening. Jeg har kun gjort det for at hjælpe og gøre dem glade.

Mindst 30 personer er nu i behandling efter at have sprøjtet musklerne med paraffinolie. Frederik Abel er en af de patienter, der er i behandling nu.

Svært at give slip

Én ting er dog sikkert. Hjælpsomheden på det punkt har Lucas Emdal pakket sammen. Han vil ikke gøre det igen.

- Der er mange, der har spurgt mig og tilbudt at betale. Men i dag vil jeg aldrig nogensinde skyde nogen.

I stedet prøver han med sin egen historie at overtale andre til at holde sig væk.

- De skal stoppe. Der er ikke nogen genvej til den store, stærke krop. Hårdt arbejde er den eneste vej. Alt andet er for skadeligt. Både for en selv og for familien omkring, der bliver bange og bekymret. Jeg kan jo selv se, hvordan det har påvirket mig og min, siger Lucas Emdal. 

I dag er det tre år siden, han holdt op med at skyde paraffinolie i folk og lagde fugepistolen på hylden.

- Men jeg havde en liggende indtil for ikke så længe siden. Jeg har svært ved at skille mig af med det, siger Lucas Emdal.