Samfund

Overlæge advarer mod farlig trend - unge sprøjter olie direkte i musklerne

Mindst 30 patienter er netop nu i behandling efter at have sprøjtet sig. Frederik Abel er en af dem, der risikerer at få ødelagt sine nyrer.

Paraffinolie kan bruges som afføringsmiddel, som brændsel i lamper eller til at oliere gulvklinker.

Men de seneste år er der dukket endnu en anvendelsesmulighed op: Paraffinolie kan sprøjtes direkte ind i musklerne for at få dem til at se større og mere imponerende ud.

Men det kan være livsfarligt at bruge paraffinolien på den måde:

- Den yderste konsekvens er død som følge af nyresvigt, siger overlæge Ebbe Eldrup på Herlev Hospital, der behandler flere af de danske mænd fra bodybuilder-miljøet, der har valgt at skyde genvej til større muskler ved hjælp af paraffinolie.

En af dem er den nyuddannede mekaniker Frederik Abel, der inden for de sidste par år har fået sprøjtet i alt en halv liter olie ind i musklerne.

Oprindeligt var det for at skyde genvej, så musklerne i arme og nakke kunne vokse i en fart.

- Jeg har trænet, siden jeg var 16, og der var nogle muskler, der voksede langsommere end andre. Det var hele tiden mine overarme og nakke, der var problemet. Og jeg tænkte: "Det skal da passe sammen", fortæller Frederik Abel.

- Jeg var inspireret af, at jeg gerne ville være stor. Jeg har altid godt kunnet lide genveje og ikke så meget den hårde træning. Jeg ville se resultater i en fart. Jeg havde set nogle andre i træningscentret, der havde fået store arme på den måde, og så tænkte jeg, at det kunne være en god løsning, siger han.

Kalktal helt i top

I dag, to år efter, kan han godt se, at det ikke var nogen god løsning.

I sidste uge blev han akut indlagt, efter undersøgelser på sygehuset havde afsløret, at hans kalktal var alarmerende høje.

- De ringede fra lægevagten og sagde, at deres computer havde slået fuldstændig alarm på mine kalktal. Det var faktisk så slemt, at jeg kunne risikere at få hjertestop, fortæller Frederik Abel.

Forklaringen er, at olien skader nyrerne og skaber en slags ’undtagelsestilstand’ i kroppen, så den opsuger farligt høje koncentrationer af kalk i kroppen.

For Frederik Abel har det betydet en række slemme bivirkninger som konstant hovedpine, træthed og mavekramper.

Og en skrap kur, der blandt andet indebærer, at han skal drikke mindst fem liter vand i løbet af dagen. Holde sig helt fra mejeriprodukter og andre kilder til kalk og holde sig fra sollys.

Kan ikke helbredes

Det værste er, at Frederik Abel og de andre patienter i samme situation ikke kan regne med at blive helbredt. Behandlingen kan blot holde deres kalkniveau stabilt.

- Vi kan behandle deres kalk, så de ikke skader deres nyrer, og så de slipper for de alvorligste bivirkninger. Men vi kan ikke helbrede dem, siger overlæge Ebbe Eldrup fra Herlev Hospital.

Og patienterne kan heller ikke håbe på at få en ny nyre. For den vil også blive ødelagt af olien i kroppen.

Overlægen fra Herlev Hospital fortæller, at omkring 30 personer i øjeblikket er under behandling, fordi de har stukket sig med olie i musklerne – og det er noget helt nyt.

- Det har vi ikke set før. For to år siden havde jeg aldrig nogensinde set den her sygdom. Jeg har set den i andre sammenhænge, men ikke som følge af injektioner af olie i musklerne, siger Ebbe Eldrup.

- Jeg burde have læst om det

Frederik Abel fik sine indsprøjtninger af flere omgange i et privat hjem. Dengang vidste han ikke, at det kunne være farligt.

- For to år siden tænkte jeg mest på, at det var pænt. Men efter årene er gået, og jeg er begyndt at se nogle andre værdier, så kunne jeg da godt have været det foruden. Men jeg var fucked up dengang. Jeg kendte ikke konsekvenserne. Jeg burde have læst om det først, men den type er jeg ikke, siger han.

I dag vælger han at stå frem som en advarsel til andre:

- Jeg håber, at folk sætter sig ind i tingene, før de gør det. For det har jeg ikke selv gjort, og det mærker jeg konsekvenserne af nu. Jeg fortryder det en hel del, siger han.