Samfund

Mange bøder uddelt for afbrænding - ungt par bag grill-brøler har meldt sig

Politikredse landet over deler masser af bøder ud, fordi folk ignorerer afbrændingsforbud på grund af tørken.

Det kan blive en dyr pølse, hvis man griller uden at have sørget for et brandfast underlag.

Det kan et ungt par fra Middelfart komme til at sande, efter de forleden efterlod en engangsgrill foran Turbinehallen i Middelfart. Gløderne antændte brodækket ved Torben Østergaard-Nielsens USTC-koncern, og skaderne i det massive træ, der er importeret fra Sydamerika, beløber sig til anslået 100.000 kroner, skriver fyens.dk.

Efter selv at have læst om eftervirkningerne af den tændte engangsgrill cyklede en 17-årig pige selv onsdag hen til USTC-koncernen og fortalte, hvordan tingene hang sammen.

- Hun var så modig at troppe op hernede og erkende, at hun havde begået en fejl. At de måske ikke lige havde tænkt sig om i forhold til, at der bliver skrevet stolpe op og stolpe ned om afbrændingsforbud. Hun har meldt sig i dag (onsdag, red.), og det ender som en god historie, siger servicechef Morten Jensen til TV 2 FYN.

- Jeg synes, det er herligt, at man ser en ung person, der tager ansvar for de fejl og fejltagelser, man nu kan komme til at lave i livet. Vi laver alle fejl, men at troppe op og tage ansvar for sådan en her, som måske er en af de større, det synes jeg er rigtig flot, og det finder vi en fornuftig løsning på sammen med hende, siger Morten Jensen.

Sagen ventes at blive løst i mindelighed som en forsikringssag mellem parterne.

Andre steder i sommerlandet medfører lemfældig omgang med ild og ildsteder dog også bøderegn, når man ser stort på afbrændingsforbuddet.

Hvedemark brændt af

I alt har antallet af bøder rundet 100, og der er rejst en lang række sigtelser for overtrædelse af afbrændingsforbuddet, som har været gældende fra begyndelsen af maj over store dele af landet. Det viser en rundringning, TV 2 har foretaget.

Hvis man er i tvivl om, hvad afbrændingsforbuddet omfatter, og hvordan man gebærder sig, kan man finde oplysning på Beredskabernes hjemmeside.

I Horne nord for Varde var en ældre mands lemfældige omgang med ild ved at forårsage en større brand i weekenden, da en knastør hvedemark blev antændt af flammer, fordi der var blevet brændt affald af på en nærliggende matrikel.

Flammerne nåede at æde omkring 50 kvadratmeter hvedemark, og det udløste et bødeforlæg hos den 78-årige.

Hos Midt- og Vestsjællands Politi har man sigtet 17 personer - en række andre sager er blevet klaret ved påtale.

Forbipasserende og naboer anmelder

Det er ikke, fordi man har været særligt emsige i den sjællandske politikreds, selvom det er et af de steder, man har langet flest bøder ud.

- Langt de fleste af de sager, vi har haft, er kommet på baggrund af anmeldelser fra forbipasserende eller naboer, siger kommunikationsansvarlig Carsten Andersen fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Får man en bøde for at overtræde afbrændingsforbuddet, lyder den som udgangspunkt på 5000 kroner.

Hos Østjylland Politi har man også slået ned på overtrædelser med brug af ild.

- Vi har siden den 1. maj sigtet 11 personer for at overtræde afbrændingsforbuddet. Det drejer sig om sager, hvor der er tændt bål, afbrændt haveaffald og brugt ukrudtsbrænder, lyder det.

På den københavnske vestegn har man også udstedt bøder.

- Vi har rejst 11 sigtelser, siden det landsdækkende afbrændingsforbud blev indført, lyder meldingen.

I flere politikredse som Nordjylland, Bornholm og Fyn har man ikke præcise tal, men bekræfter overfor TV 2, at der løbende har været sigtelser og sager.

Har du oplevet naturbrande eller farlige situationer i forbindelse med tørken? Send os dit tip eller billede på 1234@tv2.dk.