Samfund

Hver 14. på dagpenge er østeuropæer

Dansk Byggeri ser det dog ikke som et problem og vil gerne have flere til landet.

På bare otte år er antallet af østarbejdere på dagpenge i Danmark steget voldsomt, skriver Fagbladet 3F.

I april 2010 var der 850 østeuropæiske fuldtidsledige, som modtog dagpenge. I år er tallet oppe på 5.065 personer, hvilket er seks gange så mange.

Dermed er hver 14. dagpengemodtager i Danmark fra Østeuropa. Det viser nye tal fra Jobindsats.dk, som Fagbladet 3F har trukket.

- Flere udlændinge får øjnene op for det danske lønniveau og accepterer ikke længere lave lønninger. Desværre bliver mange af dem, som forlanger højere lønninger, skubbet ud og erstattet med arbejdere, der er villige til at modtage lavere løn, siger Jens Arnholtz, der er forsker ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier, FAOS.

Stigningen sker mens ledigheden falder

Han kalder udviklingen “yderst bemærkelsesværdig”, for ledigheden falder i disse år, så der burde være rigeligt med arbejde til udlændinge.

Det ses også i tallene for danske dagpengemodtagere, der er styrtdykket i samme periode.

Østeuropæere på dagpenge

I april 2018 modtog 72.873 personer dagpenge i Danmark.

Af dem kom hver 14. fra Østeuropa:

Estland: 77

Bulgarien: 629

Kroatien: 56

Letland: 245

Litauen: 552

Polen: 1.617

Rumænien: 1.439

Slovakiet: 151

Slovenien: 19

Tjekkiet: 55

Ungarn : 225

Kilde: Jobindsats

Siden 2010 er der kommet 57.000 færre danskere på dagpenge, således at der i dag i alt er 60.800 danske dagpengemodtagere. Det er næsten en halvering.

- Skal de parkeres på dagpenge?

Arbejdsgivere og regeringen vil gerne åbne op for, at det skal være lettere for arbejdsgivere at skaffe flere udenlandske hænder.

- Ønsker de virkelig at hente endnu mere arbejdskraft i udlandet for at parkere flere af dem på dagpenge i Danmark? Helt ærligt - vi skulle hellere i fællesskab gøre en ekstra indsats, for at få flere af dem vi allerede har i job, siger Henning Overgaard, der er forbundssekretær hos 3F.

I vinter gik de økonomiske vismænd ud og argumenterede for, at der skal endnu flere udenlandske arbejdere til landet, hvis vi skal holde gang i økonomien.

Dansk Byggeri ser intet problem

Men de nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering understreger, at der allerede findes et stort andel af arbejdsløse østarbejdere i Danmark. Dansk Byggeri ser det dog ikke som et problem og vil gerne have flere til landet.

- Jeg synes ikke, at 5.000 østeuropæere på dagpenge er mange, så det er slet ikke et problem. Østarbejdere er en gigantisk overskudsforretning for det danske arbejdsmarked. Der skal nok blive brug for alle, og vi har stadig brug for mere udenlandsk arbejdskraft, siger Bo Sandberg, der er cheføkonom hos Dansk Byggeri.

Rumænske Marius Negrean er uforstående overfor, at vismænd stadig anbefaler, at Danmark henter yderligere udenlandsk arbejdskraft til landet. Han har selv været på dagpenge fra januar til juni.

- Hvis man ikke kan sikre ordentlige vilkår til os, som er her allerede, så forstår jeg ikke, hvorfor man vil have mere udenlandsk arbejdskraft, siger han.