Samfund

Se listen: Her er seks af Danmarks ældste træhuse

Danmark skal bygge mere i træ, men hvor længe kan træhuse overhovedet holde?

Danskerne bør bygge flere træhuse fremfor huse i beton og cement. Sådan lyder opfordringen fra en klimaforsker og flere i byggebranchen.

Men de fleste bemærkede nok, da det ikoniske badehotel Svinkløv Badehotel brændte ned i 2016. Hotellet var lavet af træ, og det gjorde det en del nemmere for flammerne at få fat. Så hvor godt holder træhuse egentlig?

Spørger man Dansk Byggeri er der i hvert fald væsentlige forskelle på træhusenes levetid i forhold til huse bygget af mursten. Træhuse går lettere i forfald.

- Det er rigtigt, at beton kan være tungere at producere miljømæssigt, omvendt kan der være nogle fordele i byggeriets levetid. Det er jo vigtigt, at man kigger på hele byggeriets levetid, siger Thomas Uhd, der er branchedirektør for Dansk Beton og Danske Byggematerialer hos Dansk Byggeri.

Flere fordele end ulemper

Træet vil under alle omstændigheder være sværere at få til at holde lige så længe som mursten. Det siger Simon Auken Beck, der er konsulent ved Træ.dk, et videncenter for at bygge i træ.

- Under de rette forhold kan træ holde meget længe. Det samme gælder for mursten og beton, men generelt vil det kræve en større omhu og påpasselighed at få træet til at holde, da det trods alt er et organisk materiale, der nedbrydes af mikroorganismer, hvis det bliver vådt og fugtigt.

Men ifølge ham giver det slet ikke mening udelukkende at sammenligne materialernes holdbarhed. Træbyggeri bringer nemlig nogle helt andre goder med sig.

- Træets fordel er, at det kan holde, hvis man bruger det rigtigt, og at det er fornybart, klimavenligt, let at transportere, hurtigt at bygge med - som er parametre, mursten og beton ikke har de samme fordele i, siger Simon Auken Beck.

Der findes dog talrige eksempler på bygninger, der har overlevet i mange år. Læs om seks af dem her:

Her er seks af Danmarks ældste træbygninger

 1. Kanonbådsskurene

  Kanonbådsskurene på Holmen i København blev opført fra 1813-1850.

  De blev bygget som et resultat af Englandskrigene for 200 år siden. Skurene blev fredet i 1964.

 2. Pantomimeteatret

  Pantomimeteatret er et teater, der ligger i Tivoli i København. Det blev indviet i 1874.

 3. Holmens kirkegård

  Kapellet, der ligger på Holmens Kirkegård, er også opført i træ. Det blev indviet i 1905.

 4. Zoo-tårnet

  Zoo-tårnet ligger i Københavns Zoo. Det blev indviet i 1905 og er 43,5 meter højt. 

 5. Den frie udstilling

  Den Frie (tidligere Den frie Udstilling) er en kunstnersammenslutning. Bygningen, som den står i dag, blev opført ved Østerport Station i 1914.

  I 1986 blev bygningen fredet.

 6. Svinkløv Badehotel

  Indtil det i 2015 brændte ned, var Svinkløv Badehotel en af de ældste træbygninger i Danmark. Det blev opført i 1926.

  Efter planen er det ikoniske badehotel ved at blive bygget op igen. Det bliver det med ambitionen om at blive Danmarks største bæredygtige træbygning.

  Med den rigtige vedligeholdelse forventer man, at Svinkløv Badehotel vil kunne stå i mindst 300 år.