Samfund

Landmænd må nu bruge græs fra brakmarker som foder i tørken

EU-systemet sender en hjælpende hånd til landmænd, der mangler foder på grund af tørken.

Landmænd over hele Europa døjer med en længere tørkeperiode denne sommer, og derfor får de nu lov til at bruge græs og anden biomasse fra brakmarker som foder til deres dyr.

Det har EU-landene besluttet torsdag ved en afstemning i EU's komité for direkte støtte.

Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

- Landbruget står i en helt usædvanlig situation, og vi ønsker at imødegå mangel på foder til dyr, så godt vi kan, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Regn er det eneste, der hjælper

Landmand Erik Gert Christoffersen Jensen fra Hillerød fortæller til TV 2, at han tager positivt imod det nye forslag fra EU under den aktuelle tørke.

- Jeg synes, det er udmærket, at dem der står med akut mangel på vinterfoder, de kan nå at få bjerget noget foder til deres dyr, siger landmanden og fortsætter:

- Tørken gør, at vi må afsøge muligheder.

Erik Gert Christoffersen Jensen fortæller, at han allerede har gjort alt for at få fat i så meget strå som muligt til foder til dyrene.

Han slår samtidig fast, at EU-tiltaget kun afhjælper en lille del af problemerne, og at politikerne i den nuværende situation kan ikke gøre mere.

- Regn fra oven, det er det eneste, der hjælper, siger landmand Erik Gert Christoffersen Jensen til TV 2.

Virkning fra august

Danmark er blandt de lande, som har presset på for at få lempet reglerne midlertidigt under EU's direkte landbrugsstøtte.

Afgørelsen skal formelt vedtages af EU-Kommissionen, inden ændringen kan træde i kraft. Det forventes, at de ændrede regler kan få virkning fra 1. august, og de så gælder resten af sæsonen.

Græsset på brakmarker bliver normalt slået efter 1. august.

- Det nye er, at materialet må bruges som foder. Det er sund fornuft, at vi i en situation, hvor tørken betyder mangel på foder, udviser fleksibilitet og bruger den foder, der er tilgængelig, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Giver landmænd en hånd

Det er et af flere tiltag, som Miljø- og Fødevareministeriet er ved at se på for at række tørkeramte landmænd en hjælpende hånd.

Det er Sverige, Finland, Polen, Estland, Letland og Litauen, som sammen med Danmark har ønsket, at brakreglerne ændres midlertidigt.

De ændrede regler betyder, at selv om en brakmark afgræsses eller høstes til foderbrug, så vil marken fortsat tælle som brak i forhold til det grønne krav om flere afgrødekategorier (KFA).

En mark anmeldt som brak under det grønne krav om miljøfokusarealer vil fortsat tælle med, hvis arealet afgræsses eller høstes til foder.