Kunst provokerer politiker - Det er usmageligt
Dansk kunstner har solgt et værk om døde politikere til Københavns Kommune. Men det er langt fra første gang, at kunst provokerer.
Et kunstværk af kunstneren Jakob Jakobsen vækker opsigt.
Værket består af 20 A4-ark med hver deres linje, der begynder med en politikers navn og slutter med "er død".
"Lars Løkke er død"
"Ole Sohn er død"
Kunstværket, som tidligere har været udstillet på Kunsthal Charlottenborg i København, er nu blevet købt af Billedkunstudvalget i Københavns Kommune for 10.000 kroner.
Politikere reagerer på kunstværk
Lige præcis, hvor værket skal hænge, er endnu ikke afgjort. Men allerede nu, inden værket altså er udstillet, vækker det harme – blandt andet hos den socialdemokratiske folketingspolitiker Dan Jørgensen.
- Det er usmageligt det her! Og jeg forstår ikke, at man vil bruge skatteydernes penge på den slags! skriver Dan Jørgensen på Twitter og refererer til et opslag, som kommunalpolitikeren Gyda Heding (EL), der er med i Københavns Kommunes Billedkunstudvalg, tidligere har lagt ud på de sociale medier.
- De her navne, der er på kunstværket, er mennesker, der er beskyttet af livvagter hver dag - der er truet. Det er da ikke rart at få sit navn op på den måde. Og så tænker jeg også, at de fleste nok vil trække lidt på smilebåndet og sige: "Ok, et par navne på et stykke papir oppe på en væg - det kunne jeg godt selv have lavet for under 10.000 kroner, siger Dan Jørgensen til TV 2 og uddyber:
- Jeg vil gerne være med til at støtte kulturen, men i de her tider, hvor velfærden er presset, så skal vi tænke lidt over, hvordan vi bruger pengene. Og der er det her måske en lidt dårlig måde at bruge dem på.
Også miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) har følt sig nødsaget til at ty til tasterne på Twitter, når det gælder Københavns Kommunes kunstindkøb.
- Betyder det, at vi så snart bliver fri for at høre sætningen: "Der kan ikke spares en krone i Københavns Kommune, uden at det går ud over kernevelfærden"...? Det ville nemlig bare være alle tiders!
Ifølge to af medlemmerne i Københavns Kommunes Billedkunstudvalg, Gyda Heding fra Enhedslisten og Niko Grünfeld fra Alternativet, skal kunsten være med til at skabe følelser og tanker hos publikum og sætte fokus på, at politikere også er mennesker af kød og blod, og at alle har et hjerte og en historie.
Kunstdirektør: - Det er et godt kunstværk
Også manden, der i første omgang udstillede Jakob Jakobsens værk, direktør på Kunsthal Charlottenborg Michael Thouberg, bakker op om kunstværket og dets betydning. Han forstår dog godt, at nogen umiddelbart kan blive forargede.
- Jeg synes, at det er et godt kunstværk, fordi Jakob Jakobsen med to små ord, "er død", formår at stille spørgsmål ved et af de store temaer i kunsten, som er livet, meningen med livet og døden. Værket her er faktisk en slags åben nekrolog. Det er 20 små nekrologer, som ikke er skrevet endnu. Grunden til, at det ikke er skrevet endnu, er fordi, det er et fremtidsværk, siger han og tilføjer:
- Jeg kan godt forstå forargelsen, hvis man ser det som et ønske fra kunstnerens side. Men det er slet ikke det, der er tilfældet. Jakob Jakobsen fik en bestillingsopgave om at lave et kunstværk til fremtiden - til 2035 - og det er det, han har lavet her.
Mere provokerende kunst
Det er langt fra første gang, at kunst har provokeret. Nedenfor kan du se en liste over kunstværker, som danske museer har udstillet, som har provokeret publikum.