Samfund

Sessionslæge: - Der er flere unge, der har det svært

Flere unge mænd bliver kasseret som værnepligtige. Det er især psykiske lidelser, der gør, at de ikke bliver erklæret egnede.

Knap halvdelen, 48 procent, af unge mænd bliver erklæret uegnede til at aftjene værnepligt i militæret.

Mere end hver femte af de unge bliver fravalgt, fordi de lider af for eksempel ADHD, angst eller depression. Dermed er psykiske lidelser den hyppigste årsag til, at de unge kasseres.

Sessionslæge: - Flere unge har det svært

Hos Forsvaret har man ikke ændret sine optagelseskriterier, siden man indførte Forsvarets Dag tilbage i 2006.

- Vi har nogle retningslinjer, som vi går efter. Vi forholder os til en række kriterier, som vi giver karakterer ud fra de forskellige sygdomsdiagnoser, siger sessionslæge Jette Thrane og tilføjer, at man ud fra dem kan se, at der bliver flere og flere sårbare unge:

- Det er ikke nogen hemmelighed. Der er flere unge i alderen 18-24 år, der har det svært.

En af sessionslægens opgaver er at finde de unge, der kan aftjene værnepligten uden at være eller blive syge.

- Mange af de unge, der bliver kasseret, har nogle forstyrrelser og problemstillinger, der ikke harmonerer med værnepligten. Hvis man så også får noget medicin, så kan det ikke gå, siger hun og slår fast, at drømmen om at blive værnepligtig ikke behøver at slutte, bare fordi man har psykiske problemer.

- Når de får det godt igen og er ude af medicin, så kigger vi på det igen.

Skriftlig prøve brugt siden 50'erne

For at blive erklæret egnet til at aftjene værnepligt skal de unge mænd og kvinder gennemgå en række tests på den dag, der hedder Forsvarets Dag.

I første omgang skal de fremmødte til Forsvarets Dag besvare en skriftlig prøve, den såkaldte Børge Priens Prøve, som man har brugt i forsvaret siden 1950'erne. Den skriftlige prøve er delt op i fire dele og tester inden for områderne:

* Logisk tænkning.

* Dansk.

* Matematik.

* Figursammensætning.

I prøven skal man blandt andet fuldende nogle sætninger som for eksempel: "Solen er til dag, som Månen er til…." (Svar: Nat, red.).

Man får også til opgave at færdiggøre nogle talserier, som for eksempel: To, fire, seks, otte..(Svar: 10, red.).

Til sidst skal man kunne genkende mønstre i figurer.

Opgaverne bliver sværere og sværere, efterhånden som testen skrider frem. Der er omkring 20 opgaver i alt, som sammenlagt rummer 78 spørgsmål.

En tur til lægen

Efter de skriftlige prøver, som varer omkring én time, skal deltagerne til Forsvarets Dag undersøges af en sessionslæge.

Undersøgelsen er delt op i to dele. Første del er forundersøgelsen, hvor man bliver målt og vejet samt får testet syn og hørelse.

Anden del af undersøgelsen foregår hos lægen, hvor det vurderes, om du helbredsmæssigt er egnet til værnepligtstjeneste. Vurderingen tager udgangspunkt i resultatet af forundersøgelsen, helbredsundersøgelsen samt et helbredsskema, som alle skal besvare og sende ind inden dagen. På helbredsskemaet skal man blandt andet svare på, om man lider af en række fysiske og psykiske sygdomme.