Rekordmange unge danske mænd er for syge til værnepligt
Det store antal uegnede unge mænd er bekymrende, mener soldaterformand.
Det er den generelle sundhedstilstand blandt unge mænd, der bekymrer, mere end fremtidig rekruttering til forsvaret.
For der er masser af unge mennesker, der gerne vil ind i forsvaret, lyder det fra Flemming Vinther, der er formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening.
Reaktionen kommer, efter at Berlingske har bragt en artikel om, at knap hver anden unge danske mand bliver erklæret uegnet til at aftjene værnepligt.
- Det siger mig først og fremmest, at vi som samfund skal være bekymrede over sundhedstilstanden blandt vores unge mennesker.
- Jeg synes faktisk ikke, at de grundlæggende adgangskrav, der er for at komme ind i forsvaret, er hverken urimelige eller ekstremt høje, siger formanden til Ritzau.
Halvdelen blev kasseret
I 2017 fik 46 procent af de unge mænd muligheden for at trække et nummer, da der skulle indkaldes til værnepligt. Det er ifølge avisen det laveste nogensinde.
Samtidig blev 48 procent kasseret. Det er en stigning på næsten 20 procentpoint siden 1995.
22 procent af de unge, der sidste år blev erklæret uegnet til værnepligt, blev kasseret på grund af psykiske diagnoser som adhd, angst eller depression.
Det oplyser Forsvarsministeriets Personalestyrelse ifølge Berlingske.
Flere diagnoser
Ifølge Forsvarsministeriets Personalestyrelse blev kun hver ottende kasseret på baggrund af bevægelsesmuligheder som knæproblemer.
- Vores sessionslæger kan konstatere, at der generelt stilles flere diagnoser i dag end tidligere, skriver styrelsen.
- Over de sidste ti år er der særligt sket en stigning i antallet af unge mænd, der er diagnosticeret med en psykisk lidelse eller adfærdsmæssig forstyrrelse. Det betyder, at flere unge i dag vurderes uegnede, står der videre.
Det er et kendt fænomen, at flere unge mænd får stillet en psykisk diagnose, forklarer Svend Aage Madsen, forskningsleder på Rigshospitalet og formand for Forum for Mænds Sundhed.
Den udvikling ærgrer formanden for Hærens Konstabel- og Korporalforening.
- Forsvaret skal nok klare sig, men jeg synes, at det her er bekymrende tal i forhold til, at vi har nogle ungdomsårgange, hvor der tilsyneladende er så mange unge mennesker, der ikke kan klare cuttet til at komme ind som soldater, siger Flemming Vinther.
Kendt fænomen
Det er et kendt fænomen, at flere unge mænd får stillet en psykisk diagnose, forklarer Svend Aage Madsen, forskningsleder på Rigshospitalet og formand for Forum for Mænds Sundhed.
- Man diagnosticerer mere, end man nogensinde har gjort, også op gennem de unges skoletid.
- Mange af de diagnoser, som unge mænd får, er adfærdsdiagnoser som adhd, misbrug, voldelig adfærd og lignende, siger han til avisen.
Ifølge ham kan der også ligge økonomiske forklaringer bag stigningen. Til kommuner kan diagnoser udløse ekstra midler fra staten, og for forældre kan det sikre børn ekstra støtte i skolen.