Samfund

Der er rekordmange hvepse

Vejret det seneste år har givet optimale formål for de sort-gule insekter, og det giver travlhed hos skadedyrsbekæmpere og sygehuse.

Kødet er taget af grillen, salaten står på havebordet, rødvinen er hældt i de voksnes glas og børnene har fået hver deres glas sodavand.

En dejlig sommeraften er i fuld gang, og der er nærmest ikke andet end et pludseligt regnskyl, der kan ødelægge den gode stemning. Og så alligevel.

Pludselig kommer en flok hvepse og spolerer idyllen. De svirrer om børnenes sodavand og sætter sig på den nystegte grillmad.

En situation som denne er ikke usædvanlig denne sommer. Faktisk er den langt hyppigere i år end normalt, og det skyldes kombinationen af en kold vinter og et særdeles lunt forår.

Travlhed på allergicenter

Hvepsene kunne i år gå ekstra tidligt i gang med at bygge hvepseboer, og på grund af varmen har dronningens æg udviklet sig usædvanligt hurtigt.

Normalt giver hvepse først problemer i Danmark i august, men i år er de allerede i fuld sving.  

De fleste danskere, der har prøvet at blive stukket af en hveps, ved, at det er en smertefuld fornøjelse, men at smerten også går over igen.

For den lille del af befolkningen, der er allergiske, kan et hvepsestik dog være noget værre.

En del af dem møder de ansatte på Allergicentret på Odense Universitetshospital. Her fortæller overlæge Carsten Bindslev-Jensen, at man har været nødt til at rykke rundt i vagtplanerne for at få plads til et stort antal nye patienter med hvepseallergi.

- De sidste mange dage har der været en tre-fire stykker om dagen, og det er usædvanligt - selv når det topper de andre år. Så der er rigtig gang i den i år, siger Carsten Bindslev-Jensen.

Afstemning

Har du oplevet flere hvepse i år end normalt?

Usædvanligt hvepseår

Over hele landet ønsker hus- og haveejere at få fjernet hvepseboer, og den store virksomhed for skadedyrsbekæmpelse Rentokil oplyser, at de i øjeblikket fjerner mellem fem og seks gange så mange hvepseboer som normalt.

Skadedyrsbekæmper Finn Rosenkilde, der er indehaver af Hvepseeksperten.dk, er også en af dem, der har fået ekstra travlt i disse uger.

- Det her hvepseår er ret usædvanligt. Der er både mange, og de er tidligt på den i år. Jeg har ligget vandret og arbejdet fra 7 morgen til 22 aften, fortæller han.

Torsdag var han igen trukket i den hvide beskyttelsesdragt, og han var blandt andet forbi ægteparret Solveig og Frits Nordlunde i Hillerød.

- Jeg er bange for, at jeg bliver stukket, simpelthen. Det er ubehageligt, og det gør ondt, og så kender man aldrig konsekvenserne, siger Solveig Nordlunde, mens Finn Rosenkilde arbejder for at fjerne hvepsene, der har bygget rede nær parrets hoveddør.

Det ser ud til, at det lykkes skadedyrsbekæmperen at komme af med de ubudne gæster for denne gang, men han forudser, at han bliver ved med at have travlt resten af sommeren.

- Der kommer en ekstra lang hvepseplage, hvis det gode vejr fortsætter, siger han.

Prøv kaffe, kød eller vand. Video: Nina Brorson