Samfund

Beredskab advarer landmænd: Knastør mark antændt af gnist under høsten

Landmænd skal være ekstra opmærksomme, når de høster i det tørre vejr.

Kornet står tørt og gult efter uger med bagende sol – umiddelbart en drøm for landmændene, som lige nu høster på markerne landet over.

Men den ekstreme tørke er blevet for meget af det gode og onsdag aften blev en landmand nord for Kjellerup ved Silkeborg konfronteret med, hvor tørt det egentlig er.

Da han kørte sin mejetærsker hen over marken, ramte maskinens skæreblad en sten, som sendte en gnist afsted. Og det var nok til at antænde et over 100 meter langt bælte af afskårne strå ned gennem marken.

- Da vi ankom, var der kun den sorte, afbrændte stribe tilbage, og det brændte stadig lidt i siderne, fortæller indsatsleder Anders Riisberg fra Midjysk Brand og Redning, der blev tilkaldt til det brændende halm.

At ilden ikke havde spredt sig yderligere på marken, betegner han som ekstremt heldigt.

Tørre afgrøder er brandfarligt

Landmanden slap med forskrækkelsen og det meste af sin mark i god behold, men episoden vidner om, at der ikke skal meget til at starte en brand i øjeblikket.

- Det er typisk, at maskinerne rammer sten, men der plejer ikke at ske noget ved det, siger Allan Riisberg.

- Men så tørt, som det er nu, så er det utroligt, at branden ikke bredte sig mere. Det er meget billigt sluppet – også med aftenens vind, der nemt kunne have spredt gnisterne yderligere. 

Det tog dog ikke beredskabet mere end 30 minutter at få de sidste flammer under kontrol og sørget for, at ingen flammer lå tilbage og ulmede – en nødvendighed, når vejrudsigten i Midtjylland viser høj sol de næste dage.

Tørken vil ingen ende tage

Ifølge TV 2 Vejrets prognoser vil temperaturerne i en stor del af landet nå op mellem 25 og 27 grader torsdag. De kommende dage vil midtjyderne også kunne kunne opleve en regional såkaldt varmebølge, hvilket betyder gennemsnitstemperaturer over 25 grader. Kun i den østligste del af landet truer skyer og på Bornholm også regn.

Derfor skal landmændene fortsat være opmærksomme og særligt forsigtige, når de høster, lyder rådet fra Allan Riisberg fra Midjysk Brand og Redning. 

- De skal blandt andet sørge for at holde maskinerne rene, så de ikke er fyldt med støv, siger han.

Når en mejetærsker kører, bliver enkelte maskindele så varme, at støvet kan antænde.

- Det er virkelig de små ting, man skal holde øje med, siger han og tilføjer, at en sten i kornet er så godt som umulig at se.

Han oplever heldigvis, at folk er mere forsigtige, så på trods af et par tørkerelaterede tilkaldelser, så har beredskabet ikke haft ekstraordinært travt siden maj, hvor det varme og tørre vejr begyndte. 

I resten af landet er det mere usikkert, hvorvidt der bliver varmebølge henover weekenden og ind i næste uge.