Samfund

Rekordmange får lavet bryster: - Jeg kunne ikke kigge mig selv i spejlet

Samfundets høje krav til kvinder er skyld i tendensen, mener kropsaktivist.

Rekordmange kvinder valgte sidste år at lægge sig under kniven og få opereret sig til en fyldigere barm.

Alene fra 2016 til 2017 steg antallet af brystforstørrende operationer fra 1793 til 2413, viser tal fra Sundhedsstyrelsen. Det er det højeste antal i Danmark nogensinde og svarer til en stigning på 34,5 procent.

Det betyder også, at det er den kosmetiske operation, der bliver udført næstflest gange - kun overgået af øjenlågskorrektion.

Ændringer skræmmer kvinder

Hos privathospitalet Aleris-Hamlet har de også oplevet den øgede efterspørgsel. Især de mere modne kvinder er hyppigere repræsenteret på operationsbriksen.

De gik fra at være rigtig flotte til at hænge nærmest nede ved knæene, så jeg kunne kaste dem op over skuldrene

Anna Due, blogger

Heriblandt er mange mødre, der ifølge hospitalets specialeansvarlig i plastikkirurgi, Bo Jønsson, er blevet overraskede over, hvordan deres krop bliver påvirket af graviditet og amning.

- Man er mere bekendt med alderdomsfænomenet, men efter en fødsel sker ændringen mere pludseligt, og det skræmmer nogle kvinder, siger han.

Derfor laver hospitalet også mange af de operationer, der går under navnet mommy makeover og inkluderer et brystløft eller implantater og en maveskindsoperation.

Kunne ikke se sig i spejlet

En af dem, der har lagt sig under kniven med ønsket om en mere løftet og større barm, er blogger og realitystjerne Anna Due.

For fire år siden fødte hun sin lille søn, og da hendes bryster efterfølgende drog længere sydpå, gik det hårdt udover hendes selvtillid.

- De gik fra at være rigtig flotte til at hænge nærmest nede ved knæene, så jeg kunne kaste dem op over skuldrene, siger Anna Due og fortsætter:

- Jeg var ked af det og kunne ikke kigge på mig selv i spejlet. Det fyldte rigtig meget.

Derfor valgte hun at få operationen for sin egen skyld.

Et udtryk for dårligt selvværd

Præmissen om kun at få foretaget skønhedsoperationer for sin egen skyld køber blogger og kropsaktivist Anne-Kathrine Perez ikke helt.

- Jeg synes i stedet, det er relevant at spørge om, hvorfor man vil have de her struttende bryster. Hvorfor synes man, de er smukkere end de bryster, der er faldet lidt, fordi de har næret nogle børn? Det er jo, fordi normen er, at bryster skal være større, siger hun.

Derfor ærgrer det stigende antal operationer også Anne-Kathrine Perez, der ser det som et udtryk for dårligt selvværd. Hun mener, vi ubevidst pålægger piger det store og urealistiske fokus på kroppen, fra de er helt små.

- Vi omtaler ofte vores døtre som smukke i stedet for at sætte dem op i værdi i forhold til det indre – sådan noget som intellekt og humor, siger hun.

Anna Due: - Jeg er dobbeltmoralsk

Selvom Anna Due holder fast i, at den brystforstørrende operation kun var for hendes skyld, så ved hun også godt, at normen og de sociale medier har stor indflydelse.

- Et eller andet sted er jeg dobbeltmoralsk. Jeg synes ikke, at piger skal få lavet bryster bare for at vise sig frem, men for deres egen skyld, siger hun og fortsætter:

- Men jeg kan også finde på at lægge bikinibilleder op af mig selv, og det kan påvirke unge piger til at tænke, at sådan vil de også se ud, siger hun.

Kvinder kan ikke længere læne sig tilbage

Det store pres på kvinders udseende fra omverdenen kan kønsforsker på Roskilde Universitet Christian Groes kun bekræfte.

- En del af kønsforskningen peger på, at der er et større pres på kvinder, når det kommer til at holde sig unge og attraktive, siger han.

Han forklarer, at normen før i tiden tillod kvinder i overført betydning at læne sig tilbage, når de var nået en vis alder.

- Men det er som om, at den periode, hvor man skal være attraktiv, er blevet forlænget betydeligt.

Ifølge Christian Groes handler det ikke kun om at holde sig attraktiv for sin partner. Et sæt nye bryster sender også et signal til arbejdspladsen og omverdenen om, at man kan tage vare på sig selv.

Desuden er bedre læger en del af årsagen til det stigende antal operationer.

- Især i de højere samfundslag er der en opfattelse af, at det skal se naturligt ud. Og nu når man er blevet bedre til det, er der også flere, der vil have det lavet, siger han.