Samfund

Danske ferieboliger er næsten helt udsolgt

Flere danskere holder ferie i danske ferieboliger. Og det er ikke kun på grund af det usædvanligt gode sommervejr. Det har været sådan i årevis.

Lige nu må ferietrængende danskere tage, hvad de kan få, hvis de ønsker at leje en feriebolig i Danmark.

Branchen melder stort set udsolgt i de kommende sommerferieuger.

- Det er godkendt. Det ser godt ud, som ejeren af Feriepartner og Henne Strand Camping ved Vesterhavet, Peder Kristensen, udtrykker det. Han har kun en enkelt ferielejlighed – et sidste øjebliks afbud – at tilbyde i næste uge.

De tørre tal fra den store sommerhusudlejer Novasol, der står for 25 procent af det danske marked for feriehusudlejning, fortæller samme historie: I de kommende fire uger svinger belægningsprocenten fra lige under 90 procent til næsten 100 procent.

Så der er ikke meget for nye kunder at komme efter:

- Hvis man ser på vores hjemmeside, eller hvis man ringer til os, så skal man tage, hvad der er. Hvis man er kritisk, eller hvis man selv vil bestemme, så er den svær, siger Jan Haapanen, der er administrerende direktør i Novasol.

Ikke varmens skyld

Det er nærliggende at tro, at rekordudlejningen skyldes det usædvanligt varme vejr i Danmark, der gør det overflødigt at rejse sydpå for at holde badeferie.

Men det er faktisk ikke tilfældet.

Rekorden er blot den seneste af en række. Siden 2014 er der hvert år sat ny rekord i overnatninger i de danske ferieboliger. Sidste år var tallet nået op over 19 millioner overnatninger, viser tal fra Danmarks Statistik. Og fremgangen ser ud til at fortsætte, viser de seneste tal fra Danmarks Statistik, der dækker 2018 frem til slutningen af maj.

Det er stadig tyskerne, der står for langt de fleste overnatninger i danske feriehuse. I 2017 udgjorde de 12 ud af de 19 millioner overnatninger.

Flest tyskere, men flere danskere

Men det er antallet af danske overnatninger, der stiger mest i disse år. I 2017 lå tallet omkring fem millioner danske overnatninger, og det var 6,7 procent flere end i 2016.

- Der er en trend mod Danmark. Vi ser rigtig mange danskere, der skal vise Sommer-Danmark til deres børn og børnebørn, siger Jan Haapanen fra Novasol.

Og så nytter det ikke at være kræsen med ferieboligerne, som en dansk turist i det vestjyske sommerland, pensionist Kirsten Mogensen, udtrykker det:

- Det er ikke sikkert, de lige er der, hvor man gerne vil have dem. Men så må man jo tage der, hvor de er, siger hun.