Samfund

Udskældt gebyr på rejsekortet ændres nu

ARKIVFOTO.  Sara Gangsted / Scanpix Denmark

Gyldigheden på et rejsekort forlænges fra fem til syv år. Men ikke alle slipper for at skulle til lommerne.

Når et rejsekort er fem år gammelt, så skal det udskiftes. Det koster 50 kroner i gebyr, som forbrugerne selv skal betale.

Men det kan ikke være rigtigt, mener både mange forbrugere og flere politikere, som har kritiseret ejerne af rejsekortet, der tæller en gruppe af trafikselskaber, blandt andre DSB, Movia og Metroselskabet.

Kritikken får nu ejerne af rejsekortet til at indføre en længere gyldighedsperiode på kortet. Samtidig vil man introducere et nyt og sikrere rejsekort, skriver Ekstra Bladet

- Gyldigheden stiger fra fem til syv år, hvilket vil reducere problemet. Men det gælder kun for kort, der ikke allerede er udstedt, da de eksisterende kort er programmeret til at udløbe efter fem år, siger Aske Wieth-Knudsen, som er underdirektør i DSB Kommerciel til avisen. 

Massiv kritik af automatisk gebyr

Tidligere i år opfordrede et flertal på Christiansborg ejerne af rejsekortet til at afskaffe gebyret på 50 kroner, der altså skal betales hver femte år, når kortet skal fornys. Kortet udløber samtidig automatisk, når det har været i brug i fem år. 

Ifølge DR Nyheder skal en million danskere frem mod år 2020 have udskiftet deres rejsekort. 

DR Nyheder skriver videre, at det vil koste "i omegnen af" 76 millioner kroner over fem år – eller cirka 15 millioner kroner om året - at gøre fornyelsen af rejsekortet gratis for de rejsende.