Se listen over brancher: - Overraskende stor forskel på mænd og kvinders løn
En ny analyse viser, at mænd i nogle brancher kan forvente at tjene op mod 40 procent mere end kvinder med de samme uddannelser.
Hvis du tager en lang uddannelse inden for økonomi, kan du forvente at tjene 32,9 millioner kroner i løbet af dit liv.
Men kun hvis du er en mand, vel at mærke.
Har du derimod et lige cpr-nummer, kan du godt skrue forventningerne ned.
Kvinder med den samme uddannelse når i gennemsnit at tjene 9,2 millioner kroner mindre i løbet af deres arbejdsliv, viser en analyse, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har lavet for Institut for Menneskerettigheder.
Og det er ikke kun de kvindelige økonomer, der får lavere løn end deres mandlige kolleger. Det ser ens ud i samtlige 44 brancher, der er en del af analysen: Mænd tjener mere end kvinder.
Jo længere uddannelse, jo større forskel
Hos Institut for Menneskerettigheder er man overraskede over, at lønforskellen er så stor, som den er.
- Da vi bestilte analysen, havde vi ikke i vores vildeste fantasi forestillet os, at forskellene mellem mænd og kvinder ville være så store i Danmark inden for de enkelte uddannelsesområder, siger instituttets teamleder for køn og ligestilling, Bjarke Oxlund, i en pressemeddelelse.
Ud over at kortlægge den forventede livsindkomst i 44 brancher, viser analysen også, at det ikke nytter noget for kvinderne at tage en længere uddannelse, hvis de har forhåbninger om at indhente deres mandlige kolleger på lønfronten – tværtimod.
Jo længere uddannelse man har, jo større er løngabet også.
Kønnene prioriterer forskelligt
Tallene i analysen stammer fra Danmarks Statistik, som registrerer alle skattepligtige indkomster. Der er derfor ikke skelet til, om den lavere indkomst blandt kvinder skyldes barsel eller nedsat tid.
Lige netop de to parametre er dog en af årsagerne til, at virkeligheden ser ud, som den gør, lyder det fra fagforeningen Djøf, der blandt andet repræsenterer økonomer og jurister, som er de to grupper i analysen, der har det højeste lønskel.
Arbejdslivspolitisk chef Edith Jakobsen fortæller til Ritzau, at fagforeningens kvindelige medlemmer som regel holder det meste af forældreorloven, at de oftest søger offentlige stillinger, hvor lønnen er lavere, men hvor der er større fleksibilitet.
- Det handler måske om lidt gammeldags kulturelle normer, hvor kvinderne står med hovedansvaret for familien, mens mændene har hovedansvaret for forsørgelsen, siger hun.
Herunder kan du se, hvor stor lønforskellen er i hver af analysens 44 brancher.