Samfund

Se listen: Her er uddannelserne, der giver millionløn

Er drømmen en årsløn omkring en million, så er aktuar blot en af de veje, man kan gå. Se, hvem der tjener mest og mindst nederst i artiklen.

Når klokken slår 12.00 torsdag lukker ansøgningerne til de videregående uddannelser på de danske universiteter.

Op til har en masse unge mennesker overvejet for og imod. Og har økonomi også været en medspiller, så er der nogle uddannelser, der er mere oplagte end andre.

På en ny liste udarbejdet af tænketanken CEPOS er de 190 forskellige lange videregående uddannelser opgjort udfra fremtidige lønninger.

En løn udover det sædvanlige

Den uddannelse, der sikrer den højeste løn, er forsikringsmatematik, cand.act. - også kaldet aktuar.

Afstemning

Betyder fremtidig løn noget for dig i valg af uddannelse?

Så mister man ikke pusten med udsigt til sandsynlighedsregning, livsforsikrings- og skadeforsikringsmatematik, er der udsigt til en løn udover det sædvanlige.

Uddannelsen giver blandt andet adgang til jobs i banker, pensionskasser eller inden for offentlig administration. Og det er en gennemsnitsindkomst på 1,3 millioner årligt, der placerer folk med denne uddannelsesbaggrund i toppen af CEPOS' liste.

Lønnen bærer ikke arbejdet i sig selv

En af dem, der starter på kandidaten i forsikringsmatematik efter sommerferien er Lena Stenholt. Hun har netop afsluttet sin bachelor i samme fag og opfordrer kun kommende studerende til at søge ind på uddannelsen, hvis de elsker matematik.

- Høj løn og ingen arbejdsløshed er rigtig lækkert og mega motiverende, men hvis man ikke synes studiet og matematik er spændende, så er 45 år på arbejdsmarkedet lang tid, siger hun.

Lena Stenholt har også fungeret som vejleder for nye studerende og dermed fået et indblik i, hvem det er, der falder fra. Og selvom det er svært at udtale sig om den enkeltes motivation, så er det tydeligt, at det kun er dem, der har evnerne og interessen, der er kommet i gennem de første tre år.

- For lønnen i sig selv kan ikke bære uddannelsen. Jeg har også svært ved at se, at man vier sit liv til det, hvis man ikke har interessen, siger den kommende kandidatstuderende.

Kreativ uddannelse i bunden

Det er dog ikke kun listens førsteplads, der kan sikre en god årsløn. På andenpladsen kommer lægerne, der i snit tjener 1,2 millioner årligt.

Til gengæld er en videregående uddannelse i billedkunst ikke noget, man skal vælge, hvis man går efter de høje lønninger. 

Her ligger en gennemsnitlig årsløn på under 200.000.

100.000 om året

Tidligere på året viste en undersøgelse fra Rockwool Fonden også, at man får færre penge mellem hænderne, hvis man vælger en humanistisk uddannelse i stedet for en erhvervsøkonomisk.

Undersøgelsen havde sammenlignet studerende, der havde de samme forudsætninger, men som havde valgt at gå i forskellige retninger med deres universitetsuddannelser, og konklusionen var klar:

Vælger du en humanistisk uddannelse, kan du se frem til at tjene 100.000 kroner mindre om året, eller hvad der svarer til næsten 30 procent mindre i forhold til en, der har læst erhvervsøkonomi eller medicin.

Men det skal ikke skræmme folk fra vælge ud fra interesse, mener forskningsleder ved Humanomics Reseach Centre på Aalborg Universitet, David Budtz Pedersen. Han er enig med Lena Stenholt i, at der er andre aspekter end det økonomiske, der skal tages hensyn til, når man kigger på uddannelser.

- Værdi er ikke altid kun økonomisk værdi. Hvis man kun kigger på bundlinjen, flytter man fokus fra, hvordan humanisme bidrager til kulturlivet og uddannelse, siger David Budtz Pedersen.

Få et overblik over de fem uddannelsesbaggrunde der er bedst og dårligst betalt i listerne nedenfor.

De fem lange uddannelser, der giver de bedste lønninger

 1. Forsikringsmatematik, cand.act.

  En engelsksproget kandidatuddannelse i forsikringsmatematik, hvor man beskæftiger sig med sandsynlighedsregning, livsforsikrings- og skadeforsikringsmatematik.

  Uddannelsen kan kun læses i København.

  Gennemsnitlig årsløn: 1.339.248 kroner.

 2. Medicin, cand.med.

  Det er anden del af lægeuddannelsen, der i modsætning til de fleste andre kandidater varer tre år.

  Uddannelsen kan læses i både Aalborg, Aarhus, Odense og København.

  Gennemsnitlig årsløn: 1.205.266 kroner.

 3. Virksomhedssystemer, cand.polyt.

  En engelsksproget uddannelse, hvor man beskæftiger sig med informationsteknologi, produktions- og kvalitetsledelse.

  Uddannelsen udbydes i Aalborg.

  Gennemsnitlig årsløn: 1.104.428 kroner.

 4. Mejeribrugsvidenskab, cand.lact.

  En uddannelse der er bedre kendt som mejeriingeniør og forbereder den studerende til et arbejde med produktion, udvikling og kvalitetsstyring i mejeri- og fødevareindustrien.

  Kan læses i København.

  Gennemsnitlig årsløn: 1.102.082 kroner.

 5. Matematik-økonomi, cand.scient.oecon.

  Her beskæftiger man sig med matematik, datalogi og statistik, der bruges til at analysere økonomiske problemstillinger.

  Uddannelsen kan læses i Aalborg, Aarhus, Odense og København.

  Gennemsnitlig årsløn: 1.052.474 kroner.

Kilde: CEPOS, Danmarks Statistik og ug.dk

De fem længere uddannelser med laveste lønninger

 1. Billedkunst

  Kandidaten er placeret i København og tager tre år. Den kan foregå på en af Kunstakademiets fem professorskoler: Billedhuggerskolen, Malerskolen, Skolen for Mur og Rum, Skolen for Mediekunst eller Skolen for Sprog, Rum og Skala.

  Gennemsnitlig årsløn: 192.152 kroner.

   

 2. Designer, cand.design

  Med en kandidat i design har den studerende arbejdet med sit personlige kunstneriske og designmæssige udtryk og specialiseret sig. Den kan læses i Aarhus og København.

  Gennemsnitlig årsløn: 234.495 kroner.

  Designer tekstil, cand.design giver en lidt højere gennemsnitlig årsløn: 286.366 kroner.

 3. Rytmisk instrument-sang-ensemble, kand.

  Uddannelsen udbydes på musikkonservatorier i Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Odense og København alt efter, hvordan man gerne vil specialisere sig.

  Gennemsnitlig årsløn: 287.322 kroner.

 4. Visuel kultur, cand.mag.

  Her beskæftiger man sig med udviklingen indenfor billeder og visuelle medier. Det kan blandt andet give adgang til job i medie- og designfirmaer, kommunale kulturafdelinger og på PR-bureauer.

  Uddannelsen kan læses i København.

  Gennemsnitlig årsløn: 310.323 kroner.

 5. Kommunikation, cand.mag.

  Kandidaten giver blandt andet adgang til job som informationsmedarbejder og konsulent og kan læses i Aalborg, Roskilde og København.

  Gennemsnitlig årsløn: 329.258 kroner.

   

Kilde: CEPOS, Danmarks Statistik og ug.dk

Se den fulde liste her.