Samfund

Radikal gruppe i København fik IS-kriger til at rejse til Syrien

Den fængslede IS-kriger Ömer Kücükavci sætter nu navn på den islamistiske gruppe i København, der fik ham til at rejse ned og kæmpe for Islamisk Stat.

Den fængslede dansk-tyrker Ömer Kücükavci, der tidligere kæmpede for IS i Syrien, fortæller nu, at han blev rekrutteret til IS af den radikale, islamiske gruppe Millatu Ibrahim i Danmark.

- De sagde, det er obligatorisk at hjælpe muslimer og nu skulle jeg rejse og etablere kalifatet, fortæller Ömer Kücükavci til TV 2.

I dag sidder han fængslet i det kurdisk-kontrollerede område i Nordsyrien, men håber at få lov til at rejse til Danmark og blive retsforfulgt.

I TV 2-dokumentaren ’Fanget i Syrien’, der blev sendt onsdag, appellerede han indtrængende til de danske myndigheder om at hente ham hjem fra Syrien – også selv om det betød, at han ville blive sat i fængsel.

- Det er ikke bare en bøn. Det er større end en bøn. Jeg beder til, at I tilgiver mig, siger han i dokumentaren.

Han erkendte, at han havde deltaget i væbnet kamp i Syrien for IS.

- Jeg håber ikke, jeg har dræbt nogen. Men jeg ved det ikke, siger han i dag.

Under samtalen med TV 2 i fængslet afslører Ömer Kücükavci samtidigt, hvordan han blev radikaliseret af undervisere fra gruppen Millatu Ibrahim.

- Du har dem på Amager, du har dem i Indre København, hvor du sidder med såkaldte brødre og snakker, fortæller han.

Usædvanligt at få navn på

Afsløringen af den konkrete gruppe er usædvanlig, siger Muhammad Hee, der selv har en baggrund i islamistiske miljøer, men nu arbejder i Københavns Kommunes antiradikaliserings-program VIRK.

- Det er første gang jeg hører en, der sådan med navns nævnelse siger: ’Det er det her miljø, der rekrutterede mig’, fortæller Muhammad Ree.

Den radikale islamiske gruppe Millatu Ibrahim ved en demonstration i København i 2015, hvor gruppen opfordrede muslimer til ikke at stemme ved folketingsvalg

Han kender udmærket til gruppen Millatu Ibrahim. Gruppen har baggrund i Tyskland, hvor den senere er blevet forbudt. I Danmark har den flere gange gjort sig bemærket i offentligheden – blandt andet ved demonstrationer, hvor gruppen har opfordret muslimer til at lade være med at stemme ved folketingsvalg.

- Unge muslimer, I skal ikke stemme. Lovgivningen tilhører kun Allah, sagde en talsmand for gruppen blandt andet under en demonstration i forbindelse med folketingsvalget i 2015.

Sådan gjorde vi - Syrienkriger fra Danmark

Klik her for at læse mere om, hvordan interviewet med Ömer Kücükavci blev lavet, samt hvilke overvejelser TV 2 har haft i forbindelse med interviewet.

- Det her miljø har virket ved at rekruttere herboende, unge mænd og kvinder og har sendt dem i retning af Islamisk Stat, siger Muhammad Ree fra Københavns kommune.

Gruppen er stadig aktiv i Danmark, men holder nu en lavere offentlig profil, fortæller han.

Fængslet eller døde

Ifølge terrorforskeren Anja Dalsgaard kan den ’lavere profil’ blandt andet skyldes, at flere af Millatu Ibrahims fremtrædende medlemmer er blevet fængslet eller er dræbt i kamp. Blandt andet er talsmanden, der i 2015 advarede muslimer mod at stemme ved folketingsvalget, siden dømt fire års fængsel for at have kæmpet for Islamisk Stat.

- Det vil nok lægge en dæmper på rekrutteringsaktiviteten. I hvert fald i en periode. Men der kan jo dukke nye 'talenter' op, siger hun.

I fængslet i Syrien tror Ömer Kücükavci heller ikke, at radikaliseringen i Danmark er svækket.

- Det bliver ikke stoppet, siger han.

Se hele dokumentaren 'Fanget i Syrien' på TV 2 Play.